maandag, april 22, 2024
NieuwsbegripSamenvatten

Nieuwsbegrip: Samenvatten is eigenlijk wegstrepen


We gaan weer samenvatten bij Nieuwsbegrip deze week. Deze les doe ik altijd op donderdag klassikaal, maar met een kleine groep geef ik op dinsdag altijd al voorinstructie. Deze kleine groep vindt het begrijpend lezen best lastig, en zeker het samenvatten. Hoe haal je het belangrijkste nu uit een tekst.

Nieuwsbegrip geeft als uitleg:

Je kunt vaak bij een stukje tekst in één of twee zinnen zeggen wat het belangrijkste is. Als je deze zinnen van alle stukjes achter elkaar leest, heb je een samenvatting.

En dat is wat deze kinderen dus zo lastig vinden. Wat is er nu belangrijk. Alles toch? Daarom heb ik het eens omgedraaid. We gaan de tekst kopje voor kopje lezen en strepen dan datgene weg wat niet belangrijk is.

Er kwam bij elke stukje een leuk gesprek op gang wat belangrijk was en niet. Als dit er al in staat, dan kan dat er wel uit, want anders is het dubbel. Als we dit eruit halen, snappen we de tekst dan nog?
Ook kwamen we dus zinnen/delen van zinnen tegen die wel belangrijk waren. Deze zinnen zetten we een cirkel omheen. Nadat we de hele alinea door waren gegaan, hielden we dus omrande stukjes over. Hier gingen we dit deel kort samenvatten en bespraken we of je zo genoeg over het stukje had gezegd om het goed te kunnen snappen.

Zo behandelden we alle stukjes en kwamen we aan het eind tot een samenvatting van de tekst.
Heel mooi om te zien was dat we begonnen met het dorstrepen van wat niet belangrijk was, omdat het belangrijke eruit halen heel lastig was. Maar hoe verder we kwamen in de tekst hoe meer toch eerst het belangrijke er uit gehaald werd. En dit is toch wat je uiteindelijk wilt bereiken.

Weer een geslaagde manier van de Nieuwsbegriples op een andere manier aanpakken.

Lees ook mijn andere blogs over Nieuwsbegrip hier:

Nieuwsbegrip: vragen stellen
Nieuwsbegrip: verwijswoorden weer net even anders
Vragen stellen bij Nieuwsbegrip op een andere manier.
Ook deze week deed ik de les Nieuwsbegrip weer net even anders.
Kant-en-klare woordenschatlessen bij de Nieuwsbegripteksten.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest