maandag, juni 24, 2024
NieuwsbegripWoordenschat

Kant-en-klare woordenschatlessen bij de Nieuwsbegripteksten.


Zoals jullie weten ben ik altijd op zoek naar een andere insteek in de Nieuwsbegriplessen. Ook merk ik dat voor sommige kinderen best wel veel lastige woorden in de teksten verwerkt zitten. Zeker kinderen met een kleine woordenschat. Nu heb ik de weerwoordlessen van Kentalis ontdekt.

Weerwoord.

Weerwoord is een ondersteunend product voor het begrijpen van de teksten van Nieuwsbegrip. Woorden worden uit de tekst gehaald en in een semantisatieverhaal verwerkt. Hier worden de woorden uitgelegd, en ook visueel gemaakt.

Deze week heb ik het voor het eerst toegepast bij kinderen met een kleine woordenschat. In een klein groepje de tekst voorgelezen en de platen erbij laten zien. (deze zijn allemaal verwerkt in een PowerPoint).  Ook samen besloten welke woorden we in de klas gingen ophangen.

Heel mooi om te zien was toen we de PowerPoint klassikaal lieten zien dat deze kinderen heel veel woorden toch nog onthouden hadden van deze les. Ik had er deze week voor gekozen om de weerwoordles ook klassikaal te doen, omdat er ook een heel leuk filmpje was toegevoegd aan de PowerPoint, waardoor je de woorden nog duidelijker kon uitleggen. Ik denk er sterk over na, om deze lessen sowieso elke week in te plannen.

De weerwoordlessen zijn voor de niveaus AA, A en B beschikbaar op de site. Je kunt dus echt aan het werk op het niveau van de teksten waar je mee werkt.

De weerwoordlessen zijn gebaseerd op de woordenschataanpak Met Woorden In De Weer (MWIDW), waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat dit het woordenschatniveau van kinderen verhoogt.

In het volgende filmpje wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je met weerwoord kunt werken. Oorspronkelijk is het ontwikkeld voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis, maar ook heel goed te gebruiken voor alle kinderen.

Ik denk dat deze weerwoordlessen een hele mooi aanvulling zijn op de nieuwsbegriplessen, en zal er ook zeker gebruik van blijven maken!!!

Veel meer informatie en de downloads voor de lessen kun je vinden op: weerwoord.kentalis.nl

Leuke manieren om je Nieuwsbegriplessen anders aan te pakken:

Nieuwsbegrip: vragen stellen

Nieuwsbegrip: verwijswoorden weer net even anders

Samenvatten bij Nieuwsbegrip, maar dan anders.

Vragen stellen bij Nieuwsbegrip op een andere manier.

Delen op social media of per email :

3 thoughts on “Kant-en-klare woordenschatlessen bij de Nieuwsbegripteksten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest