donderdag, mei 30, 2024
GetalknapKeuzekastoverig rekenenRekenen

Redactiesommen oefenen met deze hoofdbrekers.


Na de CITO-toetsen zijn we weer druk aan het analyseren en komen we er steeds weer achter dat de reken- en wiskundetoets vaak bestaat uit veel redactiesommen.  Daarom is het goed om deze sommen toch regelmatig te oefenen met de kinderen. Onderaan dit artikel vind je een download met hoofdbrekers. Acht kaarten met verhaaltjes met vier rekenopdrachten erbij.

Redactiesommen

Kinderen vinden het maken van redactiesommen vaak erg lastig. Er is een verhaal, hierin staan allerlei gegevens en probeer dan maar eens daar een antwoord op te geven. Als leerkracht kun je heel goed redactiesommen voordoen. Laat zie hoe jij het aanpakt en hoe je datgene eruit haalt wat van belang is voor de som. Dit kun je in stapjes doen.

  1. Wat wordt er van mij gevraagd?
  2. Wat voor soort som is het? (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen etc.)
  3. Schrijf de som op.
  4. Reken de som uit
  5. Lees nogmaals het verhaaltje om zeker te weten dat je het goed hebt gedaan.

Als ik met de kinderen aan de slag ga met redactiesommen, laat ik ze vaak samenwerken. Eén kind leest hardop voor en de ander luistert. Daarna leest het andere kind hardop voor. Nu hebben ze het beide niet alleen gelezen, maar ook gehoord. Nu moeten ze samen gaan overleggen wat er nu eigenlijk van ze wordt gevraagd. Daarbij ook eventueel aantekeningen maken. Vaak staat er in een redactiesom ook informatie die helemaal niet relevant is. Daar moet je kinderen ook bewust van maken. Ik doe dat meestal met het volgende voorbeeld, ooit gehoord op een cursus. (Ik weet niet meer of het precies zo ging, maar de kinderen tuinen er elk jaar weer in.)

Boer Jan is 53  jaar oud en hij heeft 60 kippen. De kippen leggen elke dag een ei. Na 30 dagen verkoopt boer Jan 10 kippen. Hoe oud is boer Jan nu?

Ik laat de som zien op het digibord en de kinderen het antwoord op een wisbordje schrijven. Zelfs de goede rekenaars schrijven op dat boer Jan nu 43 jaar oud is.

Door deze som hoop ik kinderen heel bewust te maken van het goede lezen en goed bedenken wat ze wordt gevraagd tijdens het maken van deze sommen.

Hoofdbrekers:

Onderstaand vind je een download met 8 kaarten met pittige redactiesommen. Ik leg ze in groep 5/6 al in de keuzekast voor de goede rekenaars, maar ook in groep 7/8 zouden ze er nog wel in kunnen. Voor sommige kinderen zullen bepaalde kaarten te moeilijk zijn, maar die kinderen kiezen dan vast iets anders uit de keuzekast, dat is ook geen probleem.

Bestand :

Redactiesommen
Redactiesommen
Version: 2.0
Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest