donderdag, juni 13, 2024
NieuwsbegripVragen stellen

Vragen stellen bij Nieuwsbegrip op een andere manier.


Deze week hadden we weer een les nieuwsbegrip. Tijdens de nieuwsbegriplessen komen altijd de verschillende strategieën aan de orde.  Deze week was vragen stellen aan de beurt.

 

Nu zijn dit altijd lessen die de kinderen erg lastig vinden. De kinderen moesten vragen bedenken bij de tekst en dit met andere kinderen uitwisselen. Mijn ervaring is dat kinderen dit erg lastig vinden en er soms ook niet het nut van inzien. Daarom heb ik het deze les anders bedacht.

 

Nieuwsbegrip anders

Ik heb de groep ingedeeld in vier groepen. Ik deelde vouwblaadjes uit in vier verschillende kleuren. De kinderen met dezelfde kleur gingen bij elkaar zitten en bedachten bij elk tussenkopje in de tekst twee vragen voor een klassikale Quiz aan het einde van de les. De antwoorden van de vragen moesten ook echt in dat stukje van de tekst te vinden zijn.

Dit vonden de kinderen leuk. Ze gingen fanatiek met de tekst aan de slag. Samen lezen en bedenken welke vragen ze konden bedenken. Het ene groepje bedacht alle vragen samen terwijl in andere groepjes de tekst werd verdeeld onder de kinderen.  Kinderen lezen samen, verbeteren elkaar en leggen elkaar moeilijke woorden uit. Dit was heel mooi om te zien.

Quiz

Na ongeveer 25 minuten heb ik de vragen verzameld. De groepjes mochten een  geluid bedenken die ze zouden laten horen als ze het antwoord op een vraag wisten. Wie het eerst zijn geluid laat horen, mag de vraag beantwoorden.  Door de vragen op de gekleurde vouwblaadjes te laten schrijven kon je goed afwisselen. Als een vraag van je eigen groepje aan de beurt was mocht je geen antwoord geven.

Ik merkte dat er hele goede vragen gesteld werden en ook dat de kinderen ook heel goed konden antwoorden. De kinderen hebben op deze manier meer geleerd dan dat ze alleen maar op papier de vragen moeten bedenken en dat er verder niets mee gebeurt.

Ik ga eens even denken of ik bij de andere strategieën ook een leuke manier kan vinden om de les wat aantrekkelijker te maken voor de kinderen.

Tip: Als er bij Nieuwsbegrip een blokles is, maken wij deze niet, maar gebruiken wij de begrijpend lezen oefenboeken van Junior Einstein. Deze zijn al verkrijgbaar vanaf groep 4. Hierin wordt heel goed de CITO vraagstelling begrijpend lezen geoefend.

Delen op social media of per email :

13 thoughts on “Vragen stellen bij Nieuwsbegrip op een andere manier.

 • Ik ben heel benieuwd wat je nog meer verzint! Misschien iets voor verbanden in een tekst (signaalwoorden) of samenvatten? Ik merk dat de meerderheid van de leerlingen daar veel moeite mee heeft.

  Beantwoorden
 • Dit lijkt me een heel sterke les. Ik ga hem donderdag gelijk proberen.

  Beantwoorden
  • Er waren inderdaad wel wat dezelfde vragen, maar die sloeg ik dan over. Ik had dit van te voren ook met de kinderen besproken. Probeer vragen te bedenken die niet te veel voor de hand liggen, zodat er zoveel mogelijk verschillende vragen zijn. Ook hierdoor gingen de kinderen nog beter naar de tekst kijken.

   Beantwoorden
  • Die opmerking kreeg ik al meer. Ik ga dat eens uitzoeken. Hebben dan niet alle kinderen een telefoon nodig?

   Beantwoorden
 • Je zou de kinderen kunnen vragen om ook te variëren met vraagstelling. Open vragen, meerkeuze vragen, een stelling waar / niet waar omdat… etc,
  Deze manier gebruikte ik ook wel bij wereld oriëntatie teksten.

  Beantwoorden
 • Leuk idee! Ik ga het vrijdag uitproberen met mijn groep 5. Ik zal de tips meteen meenemen 😉

  Beantwoorden
 • Ook ik heb deze les gegeven en de klas in groepen verdeeld. Een groep ging vragen bedenken om dit in kahoot te zetten. Een groep ging ganzenbord spelen en als ze op een gans kwamen gingen ze samen een vraag maken die ik bedacht had. Een groep ging met spreekwoorden aan de gang over tijd en de klok. En de laatste groep ging een mindmap maken. Deze werkvormen gebruik ik vaker en wissel ik af passend bij de tekst. De kinderen vinden het geweldig. Omdat dit niet in een les af kan, moet je trouwens ook niet willen, maken ze dit af via hun weektaak. Aan het eind van de week gaan ze het presenteren.

  Beantwoorden
 • Ik zou graag weten hoe het groepsproces en groep product wordt geevalueerd bij deze vorm van samenwerkend leren?
  alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Het groepsproduct wordt geevalueerd zoals in het blog wordt beschreven. Door de vragen aan elkaar te stellen komen kinderen zelf tot de conclusie of de vraag goed gesteld is of niet. Hier ontstaan dan leuke discussies over. Het groepsproces wordt altijd geëvalueerd door aan het einde van zo’n les te praten over hoe het samenwerken is gegaan, bijvoorbeeld door het stellen an reflectievragen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest