vrijdag, mei 31, 2024

Nieuwsbegrip – vragen stellen


Vragen stellen bij Nieuwsbegrip doe ik ook regelmatig met de kinderen. Dit doe ik vaak met de 5 w+h vragen. Wie, wat, waar wanneer, waarom en hoe. Op verschillende manieren gaan we hier mee aan de slag. De lessen kun je hieronder vinden.

Wat zegt Nieuwsbegrip hierover?

Nieuwsbegrip zegt hier het volgende over: Vragen stellen bevordert het actief lezen. De toepassing van strategieën als voorspellen, samenvatten en ophelderen van onduidelijkheden gebeurt eigenlijk altijd in de vorm van vragen stellen: Waar zou het over gaan? Snap ik het nog allemaal? Wat ben ik nu te weten gekomen? Daarnaast roept de tekst zelf vaak allerlei vragen op. Een actieve lezer houdt tijdens het lezen in de gaten of deze vragen vervolgens ook weer door de tekst beantwoord worden. Het vragend, actief lezen is voor goede lezers vanzelfsprekend, terwijl minder goede lezers dit vaak juist niet uit zichzelf doen.

Hier sta ik volledig achter, ik pak het alleen op een veel aantrekkelijkere manier (voor de kinderen) aan.
BoekenBoeken


Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest