zondag, juni 23, 2024
NieuwsbegripVragen stellen

Nieuwsbegrip – Even weer het vragen stellen herhalen.


Zo aan het einde van het schooljaar hebben we al veel gedaan met Nieuwsbegrip. Deze les gaan we het vragen stellen herhalen, en wel weer op een heel andere manier.

Welke vragen kon je ook alweer stellen?

Na het activeren van de voorkennis over het onderwerp van de tekst, een het begin van de tekst modellen (kinderen kunnen dit nu best al heel goed zelf) gaan we het hebben over het vragen stellen. Als ik vraag welke vragen we kunnen stellen, weten eigenlijk alle kinderen deze al vrij snel te benoemen. De 5 w+h- vragen (wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.)

Nu lezen we opnieuw samen de inleiding. Na de eerste zin vraag ik of er al een vraag gemaakt kan worden.  Dit kan en we schrijven de vraag op het bord. We controleren of het antwoord ook echt in de tekst staat, en ook dit klopt. Zo kunnen we bij de inleiding vijf van de zes vragen maken en beantwoorden. Nu is het de beurt aan de kinderen.

vragen stellen herhalen

Aan de slag

We maken groepjes van 3 à 4 kinderen die gaan proberen bij elke kopje van de tekst de 6 vragen te gaan maken. Wel geef ik ze mee dat het waarschijnlijk niet gaat lukken om dit bij elk kopje te doen, maar dat ze het zoveel mogelijk moeten proberen. Aan het einde van de les gaan we namelijk kijken wie de meeste goede vragen heeft gemaakt.

En wat gaan de kinderen weer fanatiek aan de slag. Samen lezen, kan ik een vraag stellen. Er worden vragen bedacht en er ontstaat discussie of het antwoord ook inderdaad in de tekst staat. Wat leren de kinderen hier toch veel van. Zelf aan de slag gaan met de tekst. Dit is veel leerzamer dan de vragen bij een tekst maken waar kinderen vaak niets aan vinden.  Nu is iedereen betrokken en leren ze hoe ze met een tekst aan de slag kunnen.

Het bestand

Hieronder vind je het bestandje wat ik bij deze tekst heb gebruikt. Je kunt het bij meerdere teksten gebruiken, want achter de kopjes vullen de kinderen zelf de titel van het kopje in.

Nieuwsbegrip – Vragen stellen.
Nieuwsbegrip – Vragen stellen.

KlussenKlussen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest