vrijdag, juni 14, 2024
NieuwsbegripVragen stellen

Nieuwsbegrip – aan het einde van het schooljaar.


Vandaag heb ik zo aan het einde van het schooljaar de kinderen even heerlijk zelfstandig aan de slag laten gaan met de Nieuwsbegriptekst van deze week. Het hele jaar hebben we op verschillende manieren met de teksten gewerkt, en kinderen weten nu dus heel goed hoe ze een tekst aan moeten pakken.

De opdracht van vandaag

De opdracht van Nieuwsbegrip zelf was het maken van een mindmap, en daarna bij de hele tekst de 5 w+h vragen maken. Toen ik zelf de tekst had doorgelezen, vond ik dat er veel meer uit de tekst te halen was. Ik heb toen de kinderen de opdracht gegeven om zowel bij de inleiding als bij alle kopjes te proberen de 5 w + h vragen te gaan stellen en beantwoorden.

Vol enthousiasme gingen de kinderen aan de slag. Samen vragen stellen en kijken of het antwoord ook echt in de tekst te vinden is. “Juf. we hebben al 6 vragen alleen al bij de inleiding!” Er valt dus inderdaad veel meer uit te halen dan ik al dacht.

Nieuwsbegrip - aan het einde van het schooljaar

Niveau van de tekst

Het niveau van de teksten van Nieuwsbegrip zijn aan het einde van het schooljaar hoger dan aan het begin van het schooljaar. In het artikel: Nieuwsbegrip – Kun je de verschillende niveaus naast elkaar gebruiken. leg ik dit nog eens uitgebreid uit.

Tijdens deze les vroegen de kinderen of we misschien de volgende keer (volgende week hebben wij nog geen vakantie;-)), weer eens een quiz bij de tekst konden maken. Als kinderen hierom zelf vragen, en de tekst leent zich hiervoor, dan gaan we dat zeker doen.

Nieuwsbegrip aan het einde van het schooljaar loopt altijd heerlijk omdat kinderen precies weten hoe het gaat. Volgend jaar met een nieuwe groep 5, beginnen we gewoon weer opnieuw, en hopen we dat het aan het einde van volgend schooljaar weer net zo fijn aan Nieuwsbegrip wordt gewerkt als dit jaar. Voordeel hierbij is, dat groep 5 dan groep 6 is geworden. Omdat ik een combinatiegroep 5/6 heb kunnen de kinderen van groep 6 de kinderen van groep 5 hier heel mooi in meenemen.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest