maandag, april 22, 2024
NieuwsbegripVragen stellen

Nieuwsbegrip wie-wat-waar-woordweb


Bij de nieuwsbegriptekst van deze week gaan we aan de slag met het wie-wat-waar-woordweb. Deze vorm is voor de kinderen nieuw, hoewel ze wel weten wat de 5 w+h vragen zijn.

Tekst lezen/modellen

Omdat we nu nog in het begin van het schooljaar zitten, model ik de groot gedeelte van de tekst voor de kinderen.  Ook vraag ik een kind uit groep 6 of ze het ook eens willen proberen. Dit vinden ze vaak wel erg leuk om te doen. Waar nodig vul ik dan nog aan. Eventueel laat is ze de tekst in tweetallen verder lezen. Het liefst een goede lezer met een wat minder goede lezer.
Omdat we ook extra ondersteuning hebben dit jaar, heb ik de kinderen met dyslexie en andere zwakke lezers de tekst al eens  laten lezen met leerkracht die deze ondersteuning doet. Deze kinderen hebben dus deze tekst al eens eerder gezien.

Wie-wat-waar-woordweb

Na het lezen introduceer ik het wie-wat-waar-woordweb. In het midden het onderwerp van de tekst (in dit geval een foto van het oermens Krijn) met daar om heen de 5 w-vragen. Wie, wat, waar, wanneer en waarom.
In groepjes gaan de kinderen in de tekst op zoek naar vragen die ze met deze vraagwoorden kunnen stellen en schrijven rondom het vraagwoord op het woordweb het antwoord. Zo zijn ze bezig met het formuleren van vragen bij de tekst en corrigeren zichzelf gelijk omdat het antwoord uit de tekst moet komen.

wie-wat-waar-woordweb

Na een bepaalde tijd kun je de groepjes hun woordweb laten uitwisselen en gaan de kinderen kijken of ze bij de antwoorden op het woordweb ook de goede vragen kunnen stellen.
Het stellen van goede vragen is soms best lastig, en op deze manier zijn de kinderen er op een leuke manier mee bezig.
Kinderen vinden de lessen op deze manier altijd erg leuk, en doen erg gemotiveerd mee.  Zo wordt begrijpend lezen leuk!

Hieronder kun je het bestand downloaden van het woordweb wat ik heb gebruikt. Als je hem uitprint op A3, kunnen de kinderen er prima mee uit de voeten.
Deze opdracht is natuurlijk ook heel goed te doen in groep 7/8.

Het bestand:

Nieuwsbegrip – Wie-wat-waar-woordweb
Nieuwsbegrip – Wie-wat-waar-woordweb

Mode NajaarMode Najaar

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest