vrijdag, juni 21, 2024
NieuwsbegripVragen stellen

Nieuwsbegrip – de vijf w + h vragen


Als ik bij mij in de groep vraag wat de vijf w + h vragen zijn, dan kunnen de kinderen dit heel goed benoemen. Ik hoor dan in koor: “Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe?”.  Deze vragen staan bij mij vaak centraal bij de Nieuwsbegripteksten.

Ik heb al eens eerder een blog geschreven over vragen stellen bij Nieuwsbegrip waar dit ook aan de orde kwam.

Modellen

Eerst lezen we de tekst weer samen door. Hierbij ben ik eigenlijk weer alleen aan het modellen. Terwijl ik lees, stel ik mezelf vragen, vraag ik mij af wat bepaalde woorden betekenen en waar woorden naar verwijzen. We bekijken ook de plaatjes en de kopjes en maken ons de tekst zo al een beetje eigen.

Vragen stellen

de vijf w + h vragenDaarna heb ik d.m.v. ijslollystokjes, waar ik de namen van de kinderen op heb staan, tweetallen gemaakt. Deze tweetallen heb ik een dobbelsteen meegegeven met de vijf w + h vragen en een flashcard waarop ze de vragen konden schrijven. Ik heb houten blokjes gebruikt om de vijf w + h vragen op te schrijven, zodat alle tweetallen konden dobbelen, maar je kunt hiervoor ook blanco dobbelstenen gebruiken.

Bij elke alinea bedachten de kinderen een vraag, met behulp van de dobbelsteen. Soms moest er twee keer gedobbeld worden omdat er met een bepaald vraagwoord geen vraag gemaakt kon worden bij een alinea.

Quiz

de vijf w + h vragenZo kwamen er veel kaartjes terug met leuke vragen. Het is erg leuk om te zien dat kinderen de vragen goed kunnen beantwoorden, maar tegelijkertijd bespreek je met de kinderen ook of de vragen goed gesteld zijn. Er kwamen namelijk redelijk wat vragen met verwijswoorden erin. De tekst ging over hoog water in Venetië.
Er kwam een vraag: “Hoe hoog was het de laatste paar dagen?” Kinderen wisten deze vraag goed te beantwoorden, maar ik ging net doen alsof ik de tekst niet goed had gelezen en vroeg mij bij deze vraag dus af wat er hoog was. Een gebouw of een boom? “Nee, natuurlijk niet”, was het antwoord. Zo kwamen we er samen achter dat het niet handig was om in de vraag een verwijswoord te gebruiken.

Een erg leuke les weer, en zeker een aanrader om ook eens met je groep te doen. Laat eens weten of je het ook op deze manier hebt gedaan. Daar ben ik namelijk best benieuwd naar.

ComputerComputer

Delen op social media of per email :

2 thoughts on “Nieuwsbegrip – de vijf w + h vragen

  • Hoi Marjan,

    Leuk om te lezen, ik ga hem zeker proberen! Laat je de kinderen ook elkaars vragen oplossen, of doe je dit klassikaal?

    Beantwoorden
    • Leuk om te horen. Ik heb de vragen klassikaal besproken

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest