woensdag, april 17, 2024
Geen categorieVragen stellen

Nieuwsbegrip – freerunning steeds populairder.


Deze week gaat de de tekst bij Nieuwsbegrip over freerunning. Misschien zijn er wel kinderen in je groep die aan freerunning doen en er iets over kunnen vertellen. Het spreekt in ieder geval goed tot de verbeelding van de kinderen. Dit is een blokles waarbij wordt teruggekeken op de afgelopen weken. In deze afgelopen weken hebben we veel geoefend met vragen stellen, en hoe je goede vragen kan stellen bij een tekst. Daarom gaan we dit deze week in een leuke les afsluiten: Nieuwsbegrip – freerunning steeds populairder.

Quiz

We gaan deze week een quiz maken. De kinderen krijgen per tweetal een flashcard. Samen lezen ze de tekst, en per kopje gaan ze één quizvraag bedenken. Daarbij moeten ze proberen een vraag te bedenken die niet al te veel voor de hand ligt, omdat we anders veel dezelfde vragen krijgen. Laat ook de antwoorden van de vragen op de achterkant van de flashcards schrijven (dit antwoord moet natuurlijk te vinden zijn in de tekst).
Spreek met elkaar een tijd af wanneer de vragen klaar moeten zijn, zodat je aan het einde van de les tijd hebt om de quiz met de klas te spelen. Je kunt het natuurlijk ook op een ander moment in de week doen en dan bijvoorbeeld een kahoot maken.
Kinderen die eerder de vragen klaar hebben, kun je eventueel met de vragen van Nieuwsbegrip aan de slag laten gaan.
Voordeel van de quiz gelijk aan het einde van de les te doen is wel dat dan de informatie nog vers in het geheugen van de kinderen ligt.

De quiz kun je op verschillende manieren spelen.  Je kunt de vragen laten stellen door de kinderen zelf, maar je kunt de vragen ook bij jou laten inleveren zodat jij zelf de vragen kunt stellen.
Op deze manier kun je gelijk de manier van vragen stellen bespreken. Is de vraag duidelijk, wordt het duidelijk wat er precies wordt bedoeld etc. Zo kun je ook alle kinderen mee laten doe aan de quiz, en dus ook hun eigen vragen laten beantwoorden.

Deze manier van Nieuwsbegrip – freerunning steeds populairder in de vorm van een quiz vinden de kinderen altijd erg leuk, en het is ook nog eens heel leerzaam. Kinderen lezen de tekst goed, omdat ze een vraag moeten formuleren waarvan het antwoord ook duidelijk in de tekst terug te vinden moet zijn.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.