dinsdag, maart 19, 2024
AlgemeenNieuwsbegripVerbanden / Verwijswoorden

Nieuwsbegrip – welke verwijswoorden zijn weg?


Nieuwsbegrip – welke verwijswoorden zijn weg? Vorige week weer geoefend met de verwijswoorden en welke vraag je hierbij kunt stellen. Deze week weer de verwijswoorden, maar nu heb ik er enkele verwijderd uit de tekst.

Voorbereiding

Ter voorbereiding heb ik de Nieuwsbegriptekst geopend in Word. Je kunt dan heel gemakkelijk de tekst bewerken. Ik heb er zeven verwijswoorden uitgehaald en deze vervangen voor nummers.  Dit is eigenlijk alles deze week.

welke verwijswoorden zijn weg

De les

De kinderen gaan deze week in tweetallen zelfstandig aan de slag. Dit omdat het de bedoeling is dat de kinderen proberen te ontdekken welke verwijswoorden er verdwenen zijn. Samen lezen, overleggen en bedenken welk woord mist er nu, wat zou er kunnen passen op deze plek. Welke verwijswoorden zijn weg?

Als ze dit gedaan hebben met de gehele tekst, laat ik ze het hardop voorlezen, of ik doe dit al terwijl ze bezig zijn.
Als je bij een tweetal ziet dat het niet lukt , of dat het mis gaat wil het hardop laten lezen van het betreffende stukje tekst nog wel eens werken. Ze horen dat wat er niet goed gaat.

Zodra dit gedeelte klaar is, zet ik de verwijswoorden die missen op het bord. De kinderen gaan dan kijken of deze verwijswoorden overeenkomen met wat ze zelf hebben ingevuld. Misschien klopt het helemaal, maar misschien ook niet. Heel leuk is om te zien dat ze er dan in discussie gaan dat het verwijswoord dat zij hebben in gevuld toch ook zou kunnen. Deze mogelijkheden zou je dan ook nog klassikaal kunnen bespreken.

Tot slot

Tot slot kun je nog de sleutelvragen behandelen die je in de handleiding van de Nieuwsbegriples kunt vinden en het Nieuwsbegrip jeugdjournaal bekijken.

Deze woorden heb ik uit tekst A (8 november 2021, denk twee keer na voor je iets deelt) van deze week gehaald: r 10 dat, r 11 Die, r 14 Hij, r 20 Ze, r 22 daar, r 28 ze en r 30 het.

Kijk voor mijn andere Nieuwsbegriplessen onder het tabblad: Nieuwsbegrip


Sint 2021Sint 2021

 


2 thoughts on “Nieuwsbegrip – welke verwijswoorden zijn weg?

  • Superleuk. Ik had ook zoiets voorbereid voor donderdag maar dan staan de verdwenen woorden op een stuk papier en daar maken we dan propjes van. Woord/prop gevonden en ingevuld? Prop weggooien en een nieuwe zoeken. Heb je nu de a tekst of de b tekst gebruikt?

    Beantwoorden
    • Hallo Ditta, ook een leuk idee, maar lezen de kinderen dan wel de gehele tekst? Ik heb ook wel eens gedacht om zoiets te gaan doen, maar denk dan dat ze niet de hele tekst gaan lezen. Hoe zorg jij ervoor dat toch de hele tekst gelezen wordt?
      Ik werk zelf in een groep 5/6 dus gebruik de A-tekst.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.