donderdag, juni 13, 2024
AlgemeenNieuwsbegripVerbanden / Verwijswoorden

Nieuwsbegrip – met verwijswoorden in de weer


Met Nieuwsbegrip gaan we weer met verwijswoorden in de weer. Verwijswoorden hebben we al op verschillende manieren behandeld. Kijk maar eens onder het kopje verwijswoorden bij Nieuwsbegrip. Deze keer gaan de kinderen zelf op zoek naar verwijswoorden.

Welke vraag kun je stellen?

Eerder dit jaar hebben we al besproken welke vraag je kan stellen bij verwijswoorden. Al modelend lees ik de  inleiding voor.  Ik kom hierin een verwijswoord tegen en ga mezelf de vraag stellen zodat ik het antwoord op de verwijzing krijg.  Na dit in de inleiding te hebben gedaan laat ik onder het eerste kopje de kinderen in tweetallen de verwijswoorden opzoeken en kleuren.

Verwijswoorden

Als de kinderen dit hebben gedaan onder het eerste kopje gaan we eerst weer klassikaal bespreken welke verwijswoorden er zijn gevonden. Zo leren de kinderen van elkaar en kan iedereen de goede verwijswoorden kleuren. We kleuren dan ook samen de verwijzing die erbij hoort. Als dit klassikaal is gebeurt gaan de tweetallen verder met de rest van de tekst.

Voor kinderen waarvan je weet dat ze het echt nog wel heel lastig vinden kun je natuurlijk een groepje vormen waarmee je samen verder gaat. Deze kinderen kun je dan gericht meenemen in het zoeken naar de verwijswoorden.

Terugkoppeling

Zijn de tweetallen klaar met de hele tekst, en hebben gekeken waar de verwijswoorden naar verwijzen, kunnen ze eventueel ook gaan vergelijken met een ander tweetal wat ook al klaar is.  Zo komen ze misschien wel weer verwijswoorden tegen die ze over het hoofd hadden gezien. De kinderen kunnen dan heel goed elkaar vertellen waarom zij dat gekleurd hebben.

Vragen van Nieuwsbegrip

Als afsluiting kun je ze nog de vragen van Nieuwsbegrip zelf geven met betrekking tot de verwijswoorden.  Zo oefenen ze ook nog even de manier van vraagstelling.


Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest