Coöperatieve werkvormen 1: Denken-delen-uitwisselen
In het artikel Coöperatieve werkvormen, welke zijn er allemaal, en hoe pas je ze toe? heb ik een opsomming gegeven van de werkvormen. Ik wil dit een vervolg geven in een serie artikelen waarin ik dit ga uitbreiden met voorbeelden. Coöperatieve werkvormen zijn heel goed toe te passen in allerlei soorten situaties binnen het onderwijs, het is soms alleen lastig om op ideeën te komen.
Denken-delen-uitwisselen
In dit eerste deel ga ik het hebben over Denken-delen-uitwisselen. Een werkvorm die niet langer duurt dan ongeveer 5 minuten. De leerkracht geeft een vraag of opdracht, de leerlingen denken kort na en schrijven, afhankelijk van de opdracht, hun antwoord op. Daarna in tweetallen het antwoord bespreken en uiteindelijk klassikaal uitwisselen.
Bij deze vorm van samenwerken worden de vaardigheden luisteren, uitwisselen en je mening geven geoefend. Je kunt het voor je les gebruiken als terugblik, om voorkennis te activeren, iets in te oefenen, als zelfstandige verwerking en voor je nabespreking.
Deze werkvorm kun je bij verschillende vakgebieden heel goed toepassen, maar ook heel algemeen houden. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:
- Wat weet je nog van……?
- Hoe geef je iemand een compliment?
- Wat hebben we de vorige les geleerd?
- Noem drie verschillende zoogdieren…..
- Wat weet je al over?
- Hoe leefden de mensen in (bijvoorbeeld met geschiedenis in een bepaald tijdvak)…….?
Als je het meer toe wilt splitsen op bijvoorbeeld rekenen of taal kun je ook de volgende vragen stellen:
Taal:
- Wat betekent…..?
- Hoe gaat het verhaal verder?
- Wat rijmt op……….?
- Bedenk een vraag voor de hoofdpersoon van het verhaal.
- Geef je mening over…….
- Bedenk woorden die eindigen op…….. (-heid, -lijk, -ig)
Rekenen:
- Hoe reken je deze som uit?
- Wat betekent…..?
- Welke getallen zijn deelbaar door…….
- Wat heb je geleerd?
- Noem voorwerpen die rechthoekig zijn,
- Wat weet je al over breuken, procenten, tafels etc.
Je kunt er voor kiezen om tijdens de periode van nadenken de kinderen de antwoorden op te laten schrijven, dat ligt aan de soort vraag.
Dit is natuurlijk een kleine greep uit wat je allemaal kunt bedenken, maar door het lezen van deze voorbeelden is het misschien gemakkelijker om ook vragen te bedenken voor in je eigen onderwijssituatie.
Delen op social media of per email :