dinsdag, maart 19, 2024
AlgemeenAlgemeen NieuwsbegripNieuwsbegripSamenvattenWerkbladen

Nieuwsbegrip – tekst door elkaar?


Een blokles deze keer met Nieuwsbegrip. Vaak doen we dan een les uit de werkboeken van Junior Einstein, maar deze keer had ik even wat anders bedacht: Nieuwsbegrip – tekst door elkaar?
Deze les vergt enige voorbereiding, maar de kinderen vonden het wel weer erg leuk om te doen.

De voorbereiding

De tekst van deze week bestaat uit 4 kopjes met inleiding. Om te beginnen heb ik de tekst in Word gedownload en geprint zonder de regelnummers ervoor. Omdat ik de groep ging verdelen in groepjes heb ik zoveel teksten geprint als er groepjes waren (Je kunt best 5 tot 6 kinderen per groepje doen). De tekst heb ik in stukken geknipt en de aparte kopjes in een envelop gestopt (omdat de laatste alinea erg kort was heb ik daar ook de inleiding bij gedaan). Verder heb ik de tekst gekopieerd met alleen de inleiding erop en de tekst helemaal.

nieuwsbegrip tekst door elkaar

De les

De kinderen zijn gewend dat we eerst de tekst lezen en modellen, maar dat doen we dus deze keer niet. Ik heb met behulp van de ijslollystokjes met de namen van de kinderen vier groepen gemaakt. Elke groep kreeg een envelop mee met de stukjes tekst met de opdracht deze samen te lezen en bespreken. Ook dat ze later in een andere groep moeten kunnen vertellen wat er in hun stukje tekst staat.
Toen alle groepjes dit goed hadden gedaan, heb ik ze terug bij elkaar geroepen en klassikaal de volgende stap uitgelegd. Ik had van elk groepje de ijslollystokjes apart gelegd, zo kon ik van elk groepje een stokje pakken. Deze kinderen samen hadden dus de hele tekst bij elkaar. Zij gingen aan elkaar vertellen wat er in hun stukje stond en daarna de tekst op de goede volgorde leggen op het blad waar alleen de inleiding op stond.

Nieuwsbegrip tekst door elkaar

Als de groepjes klaar waren, controleerde ik of de volgorde goed was, en kregen ze de gehele tekst van mij om nog eens samen door te lezen. (Ik had in de tekst niet de nummers van de sleutelvragen weggehaald. Sommige groepjes hadden snel door dat ze als ze naar deze nummers keken ze de tekst goed neer konden leggen, dus tip: haal ook die nummertjes weg in de tekst ;-)).

tekst door elkaarTot slot

Aan het einde van de les natuurlijk nog even snel de sleutelvragen bij de kop gehad en het Nieuwsbegrip journaal gekeken.
Voor kinderen die snel klaar zijn kun je nog het bijgevoegde werkblad gebruiken (alleen te gebruiken bij de tekst van week 15 (2022)).

 

 

Het bestand

Nieuwsbegrip – tekst door elkaar?
Nieuwsbegrip – tekst door elkaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.