dinsdag, maart 19, 2024
Algemeen NieuwsbegripNieuwsbegripSamenvatten

Nieuwsbegrip – voorkennis activeren


Deze week heb ik wil ik met Nieuwsbegrip uitgebreid de voorkennis activeren. Daar leent het onderwerp Sinterklaassnoepgoed zich heel goed voor.  Voordat de tekst gelezen/gezien is al eens praten over het onderwerp. Wat weet je er al van, met gerichte vragen proberen diepere kennis al naar voren te halen.

voorkennis activeren

Voorkennis activeren.

Bij begrijpend lezen is het voorkennis activeren heel belangrijk. Kinderen denken dan alvast na wat ze al weten, en horen van andere kinderen dingen die ze nog niet wisten of waar ze zo snel niet aan dachten. Met gerichte vragen haal je kennis die er al wel is (bijvoorbeeld deze week: Waar worden pepernoten eigenlijk van gemaakt?) naar boven. Van dit onderwerp wisten de kinderen natuurlijk best veel.

Vervolgens hebben we het jeugdjournaal voor Nieuwsbegrip voor deze tekst bekeken. Hierdoor wordt er nog meer over het onderwerp bij de kinderen duidelijk. Ook hier weer heel leuk om te horen wat kinderen dan eigenlijk wel weten, maar wat niet spontaan bij ze naar boven komt.

Vervolgens zijn de kinderen aan de slag gegaan met het maken van een mindmap met de kennis die ze al hebben. Hierbij is het samenwerken weer heel belangrijk, wie doet wat, wie krijgt welke taak.

Na ongeveer 15 minuten merk je dat kinderen niet meer weten wat ze moeten tekenen en schrijven. Ik heb ze toen per groepje een laptop gegeven om ze te laten zoeken naar nog meer informatie over het onderwerp. Aan het einde van deze les waren er toch al mooie mindmaps gemaakt.

voorkennis activeren

De tekst

In de volgende les gaan we met de tekst aan de slag. De kinderen die het lezen nog erg lastig vinden hebben deze tekst dan al gelezen bij de voorinstructie en kunnen in hun groepje samen verder om te kijken of ze hun mindmap nog verder kunnen aanvullen.
Vrijdag kunnen ze dan eventueel hun mindmap nog even laten zien aan Sinterklaas.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.