dinsdag, juni 18, 2024
AlgemeenLesideeën

Het pepernotendictee


Afgelopen week deden we met groep 3 t/m 8 het pepernotendictee, bedacht door twee collega’s.  Ontzettend leuk. Samenwerken, spelling en bewegend leren.

Spelling en bewegend leren.

Wij doen regelmatig het “gekke” dictee zoals wij het noemen. Vaak werken we dan met woorden van verschillende categorieën die passend zijn voor de groep. Kijk maar eens bij  dictee met pionnen en het badeendjesdictee. Deze keer hebben we voor alle kinderen dezelfde woorden genomen, en wel woorden behorend bij het thema Sinterklaas.

Het pepernotendictee

Bij het pepernotendictee heb je allerlei woorden nodig die te maken hebben met Sinterklaas. Deze print je op bruin papier en daar maak je proppen van. Dit zijn de pepernoten. Wij beschikken op school over een mooie middenruimte waarin dit dictee kan worden gedaan.
De proppen worden gegooid door deze ruimte. Je zoekt een prop, neemt het mee naar je eigen klas en leest het woord dat erop staat. Dit woord schrijf je in je schrift. Daarna wordt er weer een prop van gemaakt en je loopt weer naar de middenruimte en gooit hem weg. Je gaat op zoek naar de volgende en zo gaat het door.

In dit thema zijn sommige woorden voor groep 3/4 natuurlijk wel erg lastig. Daarom hebben we koppels gemaakt van een kind uit groep 3/4 en een kind uit groep 7/8. Deze kinderen gingen samen een prop halen en het woord lezen en opschrijven.  Je zult zien dat kinderen uit groep 3/4 heel goed in staat zijn om de toch moeilijkere woorden te lezen en ook te schrijven. Lukt het niet, dan helpt groep 7/8 en ook zij schrijven het woord op.

pepernotendictee

Na ongeveer 1o tot 15 minuten stoppen we het dictee.

Afsluiting

Ter afsluiting van dit pepernotendictee heb ik in de klas nog de kinderen laten noemen welke woorden ze hadden gevonden en daarbij besproken op welke spellingscategorie ze dan moesten letten om het woord goed te schrijven. Ik schreef de woorden op het bord, zodat de kinderen ook nog konden controleren of ze ze goed hadden geschreven. Zo herhaal je de categorieën en benoem je ook al eventuele categorieën die niet aan de orde zijn geweest.

pepernotendictee

SpeelgoedSpeelgoed

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest