vrijdag, juni 21, 2024
AlgemeenLesideeën

Bewegend leren – badeendjesdictee


Spelling oefenen we regelmatig door middel van bewegend leren.  Na het dictee met pionnen, beschrijf ik hieronder hoe wij ook een badeendjesdictee voor groep 3 t/m 8 organiseren.

Badeendjesdictee

Wij gebruiken voor dit dictee de badeendjes die een collega vorig jaar bij de Action heeft gekocht. Dit zijn badeendjes in vier verschillende kleuren. Onderop de badeendjes hebben we ze met watervaste stift genummerd. Voor het dictee gebruiken we de badeendjes van alle vier kleuren met de nummer 1 t/m 6.  We maken vier lijsten met 6 woorden voor iedere groep in de vier kleuren. Dus in totaal 24 woorden voor elke groep. Deze hangen we goed zichtbaar ergens op.

badeendjesdicteeVerstoppen

De badeendjes “verstoppen” we op het schoolplein, of als het slecht weer is in de school. Ik heb verstoppen tussen aanhalingstekens gezet, omdat je ze toch wel enigszins zichtbaar moet houden, ander ga je je doel voorbij en neemt het zoeken meer tijd in beslag dan waar het uiteindelijk om gaat, het schrijven van de woorden.

En zoeken maar….

badeendjesdicteeAls het dictee begint, gaan de kinderen op zoek naar de eendjes.  Vind je er een, kijk je welke kleur het is en welk nummer eronder staat. Vind je bijvoorbeeld een geel eendje met nummer 4 eronder, loop je naar de gele lijsten, zoekt de lijst van je eigen groep en kijkt bij nummer 4.
Dan loop je terug naar je schrift, en schrijft het woord goed op. Dan ga je op zoek naar het volgende eendje.

 

Meerdere keren

Omdat we het dictee meestal zo’n 10 tot 15 minuten laten duren hebben de kinderen echt de 24 woorden nog niet gevonden. Daarom kun je dezelfde lijsten best 2 tot 3 keer gebruiken in dezelfde week. We laten de woorden ook altijd aansluiten bij de spellingscategorie die op dat moment wordt behandeld in de groep.

Ik weet niet of de eendjes nog verkrijgbaar zijn bij de Action, maar je kunt natuurlijk het best aanpassen als je bijvoorbeeld alleen maar gele eendjes kunt vinden. Je zou dan eventueel met gekleurde stiften de nummers onder de eendjes kunnen zetten.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest