woensdag, april 24, 2024
Bingo's en andere spellenDownloadsGetalknapKeuzekastRekenen

Tafel Pim Pam Pet (tafels van 2 t/m 5)


We kennen het allemaal wel, het spelletje Pim Pam Pet. Tafel Pim Pam Pet is een leuke variatie op het spel om de tafels te oefenen. Tafels oefenen en bijhouden is heel belangrijk en ik probeer altijd zoveel mogelijk manieren te bedenken om de kinderen te laten oefenen. Zo heb ik al eens iets geschreven over Kaboem! en over Land veroveren. Twee spellen die met plezier worden gespeeld bij mij in de groep. Daar komt nu dus Tafel Pim Pam Pet bij.

Tafel Pim Pam Pet voor de tafels 2 t/m 5

De versie van Tafel Pim Pam Pet in dit blog is geschikt om de tafels van 2 t/m 5 te oefenen. Het spel bestaat uit een schijf met daarop antwoorden uit de tafels 2 t/m 5. Verder zijn er spelkaartjes waarop staat: tafel van 2, tafel van 3, tafel van 4 en tafel van 5.
in het midden van de schijf kan een splitpen worden bevestigd, waar je met een  paperclip een “wijzer” kunt maken. Hieraan kan gedraaid worden en met het getal waarde wijzer stopt, moet gerekend worden.

En nu is het bij dit spel niet zo dat er een tafelsom is die moet worden uitgerekend, maar dat er moet worden gerekend vanuit het antwoord op de tafelsom. Het is dus ook een hele goede oefening voor het delen.

Spelverloop

Voorbeeld: De spelkaartjes worden geschud en op de kop op tafel gelegd. Het bovenste kaartje wordt omgedraaid en hierop staat: Tafel van 3.  Dan wordt de wijzer op de schijf gedraaid en en deze stopt op het getal 12. Het kind dat het eerst kan noemen welke tafelsom uit de tafel van 3 hierbij hoort, mag het kaartje hebben. Kan er geen tafelsom gemaakt worden met het getal (bijvoorbeeld als de wijzer blijft staan op een getal dat niet bij de tafel van 3 hoort) dan gaat het kaartje weer onderop de stapel en wordt het volgende kaartje omgedraaid en opnieuw aan de wijzer gedraaid.

Tafel Pim Pam Pet

Doel van het spel

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk kaartjes te bemachtigen. Het spel is klaar als alle kaartjes op zijn. Duurt dit te lang, dan kan natuurlijk ook een bepaalde tijd afgesproken worden. Wie de meeste kaartjes heeft als de tijd om is, heeft dan gewonnen. Als kinderen het nog lastig vinden, kunnen ze natuurlijk ook alleen met het spel spelen om te oefenen. Dit bijvoorbeeld met een tafelkaart erbij om te controleren of ze het goed hebben gedaan.

Alternatieve spelregels

Het spel zou ook nog zonder de kaartjes gespeeld kunnen worden. Er wordt dan aan de schijf gedraaid. Wie het snelst een tafelsom kan noemen wat bij het gedraaide getal  hoort, heeft dan een punt.

Binnenkort volgt nog een Tafel Pim Pam Pet versie 2 met de tafels van 2 t/m 9

Het bestand:

Tafel Pim Pam Pet – Tafels 2 t/m 5.
Tafel Pim Pam Pet – Tafels 2 t/m 5.

ModeMode

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest