Bedenk een spel met stelopdracht
Bedenk een spel en maak er de spelregels bij. Wij werken op school met tekstopdrachten. De groep krijgt een opdracht om een tekst te schrijven en daar wordt een tekst uitgekozen die een week centraal staat als tekst van de week.
Deze keer was de opdracht om een spel te bedenken en hierbij een instructietekst te schrijven.
Hiervoor had ik een leeg ganzenbordspel van het internet geplukt, maar omdat dit zo’n leuke opdracht bleek, hebben we zelf een spelbord ontwikkeld waarmee een spel bedacht kan worden.
Het Spel
In groepjes van 3 kregen de kinderen het spelbord mee op A3-formaat en een lijstje met voorwaarden waaraan de tekst moest voldoen. Zo moesten ze bedenken voor welke leeftijd het spel geschikt is, met hoeveel het gespeeld kan worden, wie er mag beginnen, wanneer je hebt gewonnen en wat er allemaal nodig is voor het spel.
Een spel bedenken was voor de kinderen niet moeilijk, maar om daar dan een uitleg bij te schrijven bleek toch best ingewikkeld.
Echte spelregels
Om de groepjes daarmee op weg te helpen, liet ik ze ook van bestaande spelletjes de speluitleg lezen. Ook liet ik ze bedenken dat al iemand jullie spel wil spelen en ze lezen de speluitleg, snappen ze het dan? Zo kwamen ze toch wel snel op gang. De kinderen zijn in totaal twee lesuren bezig geweest met het maken van de spelletjes en het schrijven van de uitleg. In een derde lesuur hebben ze hun tekst uitgetypt.
Tekst van de week
Het laatste moment dat we hiermee bezig zijn geweest is het spelen van elkaars spellen. Dit was erg leuk. De spelregels moesten gelezen worden en na een ronde spelen werd gekeken of de spelregel duidelijk waren en wat er eventueel anders zou kunnen.
Na drie spelrondes werd er toen uiteindelijk een tekst van de week gekozen. Dit was de tekst die vergeleken bij alle teksten het best aan de voorwaarden voldeed, en waardoor het spel het beste gespeeld kon worden.
Wat onwijs leuk! Voor welke groepen is dit geschikt?
Fee,
Inderdaad een hele leuke opdracht. Ik heb deze opdracht gedaan in groep 5/6, maar kan natuurlijk ook heel goed in andere groepen. Dit kun je naar je eigen groep aanpassen.