zaterdag, juli 13, 2024
Algemeen

Hoe je teksten schrijft met kinderen


Op de school waar ik werk, werken we met teksten. Het schrijven van en werken met teksten wordt geïntegreerd in het lees- en taalonderwijs. Teksten schrijven met kinderen is erg leuk en leerzaam.

Teksten spelen een grote rol bij het leren lezen. Door kinderen zelf teksten te laten schrijven en de lesstof hieruit te halen, komt dit uit de belevingswereld van kinderen zelf en wordt de motivatie om te leren groter.

Het werken met teksten heeft een positieve werking op de sociaal-emotionele ontwikkeling en sociale vaardigheden. De kinderen zijn meer betrokken bij elkaars belevingswereld omdat de teksten ook worden besproken met elkaar. Elk kind werkt op zijn eigen niveau.

Kinderen leren hun gedachten en ideeën over te brengen op papier. Verder wordt ook de creativiteit ontwikkeld d.m.v. het maken van illustraties bij hun teksten.

Hoe ga je te werk:

Een tekst wordt geschreven n.a.v. een opdracht van de leerkracht of een gebeurtenis van de leerlingen zelf.

Bij de kleuters begint dit met tekenen en de leerkracht schrijft hierbij een zin en/of woorden. Bij de oudere kleuters kan dit zich ontwikkelen tot het zelf schrijven van een zin.

In de middenbouw en bovenbouw schrijven/stempelen/ typen de kinderen zelf een tekst. Dit kan een vrije keuze zijn in tekst, een opdracht uit de methode, een brief, een handleiding of naar aanleiding van een thema.

De teksten die de kinderen hebben gemaakt worden voorgelezen en met elkaar besproken en de tekening die met verschillende materialen en technieken gemaakt kan zijn wordt bekeken. Daarna wordt een van de teksten gekozen die dan een tijd centraal staat in de lessen. Dit kunnen taallessen zijn, maar ook spellinglessen.

We zorgen er wel voor dat verschillende tekstsoorten aan bod komen zodat we voldoen aan de kerndoelen.

Door dit werken met teksten merken we dat kinderen veel vrijer worden en ook meer fantasie krijgen. Ze zijn gemotiveerd en beginnen enthousiast aan elke tekst.

We hebben meegedaan met de Junior Schrijfwedstrijd, en als ik zie hoe gemakkelijk de kinderen 4 A4-tjes vol schrijven, ben ik best trots op ze.

Hieronder een tekst gemaakt door een leerling uit groep 6

Kantoor en schoolKantoor en school

Delen op social media of per email :

2 thoughts on “Hoe je teksten schrijft met kinderen

  • Super! Waar halen jullie de ideeën vandaan, over wat de kinderen kunnen schrijven? ( met name ben ik geinteresseerd in groep3/4)

    Beantwoorden
    • Dat is heel divers, kinderen komen vaak zelf ook met ideeën. We proberen altijd zoveel mogelijk bij de belevingswereld van de kinderen te blijven. Maar een heerlijk fantasieverhaal gaan ze ook niet uit de weg.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest