maandag, juni 24, 2024
NieuwsbegripSamenvatten

Nieuwsbegrip – wegstrepen tot een samenvatting overblijft


De Nieuwsbegrip- wegstrepen tot een samenvatting overblijft.

Deze week is er een blokles van Nieuwsbegrip. We zijn de afgelopen weken veel bezig geweest met het benoemen wat nu hoofdzaken en wat nu bijzaken zijn. Als je de bijzaken wegstreept houd je uiteindelijk een samenvatting van de tekst over.

Zelfstandig aan de slag alleen of  in tweetallen

Deze keer laat ik de kinderen zelfstandig aan de slag gaan met de tekst. Wel hebben we eerst het filmpje van het jeugdjournaal bekeken omdat het onderwerp van deze week een lastige is. Inwoners zinkende eilanden welkom in Australië. Als je dan eerst met de kinderen het journaal kijkt is het voor de kinderen duidelijker voor te stellen waar de tekst over gaat. Het onderwerp is echt iets waar de kinderen waarschijnlijk nog nooit over hebben gehoord.

Na het journaal herhaal ik nog even kort hoe je hoofd- en bijzaken kunt herkennen. Daarna gaan kinderen zelf aan de slag. Alleen of in tweetallen. Er zullen kinderen zijn die dit graag alleen willen doen terwijl er ook kinderen zijn die het liever samen doen. En dat mag, want samen kun je elkaar ook helpen als je het misschien toch nog best lastig vindt.
Kinderen die alleen hebben gewerkt zoeken, als ze klaar zijn, elkaar op om hun teksten te vergelijken. Ze gaan in gesprek met elkaar waarom ze bepaalde dingen hebben weggestreept of juist niet. Ook hier leren kinderen een heleboel van. Ze leren hiermee overleggen, maar ook redeneren en uitleggen aan elkaar.  Uiteindelijk toch ook weer een mooie vorm van samenwerken.

Zijn de kinderen helemaal klaar, dan kunnen ze nog aan de slag met de sleutelvragen en de meerkeuzevragen.

De Nieuwsbegrip- wegstrepen tot een samenvatting overblijft.  Lees ook eens deze les over wegstrepen. Hierin leg ik heel duidelijk uit hoe ik dit aanpak tijdens de les als je de kinderen nog niet zelfstandig ermee aan de slag wilt laten gaan.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest