dinsdag, maart 19, 2024
Algemeen NieuwsbegripNieuwsbegrip

Nieuwsbegrip – workshop


Wat heb ik deze week genoten. Ik mocht een Nieuwsbegrip – workshop geven bij een school uit onze Stichting. Omdat we bij ons op school met de manier waarop we Nieuwsbegrip geven hele goede resultaten boeken, was mij gevraagd om eens te komen vertellen hoe ik de lessen van Nieuwsbegrip aanpak.

Nieuwsbegrip Anders

Op deze site post ik al enkele jaren de lessen Nieuwsbegrip zoals ik het aanpak. Bij ons op school hebben we dit inmiddels schoolbreed  aangepakt en zien we dat de resultaten voor begrijpend lezen er sterk op vooruit gaan.
Elke week probeer ik de kinderen op een zinvolle manier met de tekst aan de slag te laten gaan. De Nieuwsbegripteksten zijn altijd fijne teksten om mee te werken, omdat het actuele teksten zijn en ook rijke teksten. Alleen de manier van verwerken wordt door de kinderen als minder leuk ervaren.  Bij ons zijn de kinderen en leerkrachten altijd erg enthousiast over de Nieuwsbegrip Anders lessen, en hoe leuk is het dan om hierover te vertellen op een andere school en collega’s ook enthousiast te maken over de manier van werken.

Workshop

Nieuwsbegrip - workshopIk ben dus met een ontzettend leuk team aan de slag gegaan. Allereerst heb ik in het kort verteld over hoe het eigenlijk begonnen was.  In een van mijn eerste Nieuwsbegrip Anders lessen kwamen de kinderen zelf op het idee om een Quiz te maken bij de tekst. Dit paste heel goed bij de strategie die op dat moment bij die tekst aan de orde was, dus ik dacht: “Waarom niet”.
Bij deze les waren de kinderen zo enthousiast, dat ik verder ben gegaan om de teksten anders aan te gaan pakken.
Van het een komt het ander, kinderen zijn enthousiast en de resultaten tijdens de CITO-toetsen gingen ook nog eens omhoog.
Verder heb ik besproken hoe ik de voorbereiding van een les aanpak en hoe ik de lessen geef.

 

Nieuwsbegrip - workshopDaarna is het team aan de slag gegaan met verschillende manieren om een tekst aan te pakken. Dobbelen met de dobbelstenen met de 5 w+h-vragen,  verwijswoorden, samenvatten en een nieuw idee wat ik nog niet in de klas had uitgeprobeerd: getallen in de tekst.
Terwijl men hiermee bezig was ontstonden er hele leuke discussies/gesprekken over Nieuwsbegrip, en werden er ook conclusies getrokken over de manier waarop er op deze school werd gewerkt met Nieuwsbegrip.

Tot slot hebben we afgerond met de bevindingen van elk groepje en een vragenrondje.

 

Tevreden

Na afloop van de Nieuwsbegrip – workshop liet ik een enthousiast team achter, en reed ik met een tevreden gevoel en een prachtige bos bloemen naar huis.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.