dinsdag, juni 18, 2024
AlgemeenNieuwsbegripVerbanden / Verwijswoorden

Nieuwsbegrip – Opsomming en tegenstelling


Tijdens de laatste CITO-toets begrijpend lezen viel mij op dat mijn leerlingen wel heel goed verbanden kunnen leggen, maar het benoemen van het tekstverband vonden ze toch wel erg lastig. Vandaar deze Nieuwsbegrip – opsomming en tegenstelling. In de tekst van deze week staan namelijk heel veel signaalwoorden met deze twee tekstverbanden.

Opsomming en tegenstelling

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten tekstverbanden, maar om ze nu allemaal tegelijk te behandelen leek mij niet helemaal slim. Daarom nu eerst maar eens deze twee, omdat deze tekst zich daarvoor heel goed laat gebruiken. Als deze twee dan goed bekend zijn bij de kinderen kun je een volgende keer weer één of twee andere behandelen.

Nieuwsbegrip - Opsomming en tegenstelling

De les

De start van de les is zoals ik meestal begin. Een stukje samen lezen en modellen. Nu ga ik ook met de kinderen op zoek naar signaal woorden en specifiek naar diegene die een tegenstelling aangeven of een opsomming. Echter voordat ik hier aan begin, heb ik een leuke inleiding.

Nieuwsbegrip - Opsomming en tegenstellingZo gaan we allemaal tegenstellingen benoemen en ervaren. Zo bouwen we een hoge toren in de klas, maar als hij nu niet zo hoog is, hoe noemen we dat dan? Een lage toren natuurlijk. We zijn net op schoolreis geweest naar de dierentuin, de reis met de bus was best lang, maar de reis naar huis is best…… kort. Ga  zo maar door. Daarna hebben we met allerlei signaalwoorden opgenoemd welke dieren we hebben gezien in de dierentuin. Eerst hebben we de otters gezien, daarna….. en ga zo maar door.

Vervolgens zijn we naar de woorden die een tegenstelling of opsomming aangeven op zoek gegaan in de tekst en benoemd welke tegenstelling er dan was of wat er werd opgesomd.

Tot slot

Als er nog tijd is, laat ik de kinderen nog wel even de vragen over de tekst van Nieuwsbegrip maken. Het oefenen van deze manier van vragen stellen is toch wel fijn, zodat de kinderen wennen aan de CITO-vraagstelling.

Als je deze les  Nieuwsbegrip – opsomming en tegenstelling leuk vond, kijk dan ook eens bij mijn anderen Nieuwsbegriplessen.


Kantoor en schoolKantoor en school

Delen op social media of per email :

2 thoughts on “Nieuwsbegrip – Opsomming en tegenstelling

    • Ik snap niet zo heel goed wat je bedoelt, kun je mij uitleggen wat je bedoelt met voor volwassenen?

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest