dinsdag, maart 19, 2024
AlgemeenAlgemeen NieuwsbegripNieuwsbegripSamenvatten

Nieuwsbegrip – hoofd- en bijzaken.


Bij het begrijpend lezen is het van belang dat kinderen de hoofd- en bijzaken van elkaar kunnen onderscheiden. Daarom Heb ik het bij Nieuwsbegrip regelmatig over  hoofd – en bijzaken met de kinderen.

Hoe pak je dat dan aan?

In de klas hebben alle kinderen een markeerstift. Hiermee kunnen ze markeren wat ze belangrijk vinden in een tekst. Ze gebruiken deze markeerstift ook bij de zaakvakken en andere vakken waarbij teksten gelezen moeten worden. Veel kinderen zullen in het begin heel veel tekst markeren, omdat ze niet weten hoe dit aan te pakken, en denken dat alles belangrijk is. Daarom pak ik dit ook regelmatig met de kinderen samen aan.

We gaan de tekst eerst samen lezen. Je leest zelf de tekst voor of laat dit door kinderen die het technisch lezen al goed beheersen. Als je kinderen laat lezen die dit nog wat minder beheersen, zullen de betere lezers snel afhaken. Het gaat hier uiteindelijk om het begrijpend lezen en niet het technisch lezen. Dit oefen je op een ander moment.

Nadat de hele tekst gelezen is, of een kopje (alinea) als de tekst heel lang is, lezen we zin voor zin nog een keer. Je bespreekt met elkaar of het belangrijk is wat er staat, en of je eventueel iets kan weglaten. Wanneer kan je iets weglaten? We hebben de hele tekst gelezen. Als je deze zin weglaat, of een gedeelte ervan, weet je dan nog steeds waar het over gaat. Als je iemand vertelt over deze tekst, moet je dit dan vertellen, of kun je het ook weglaten, zodat diegene het toch nog begrijpt?
Op het digibord laat ik ook zien wat ik doe in de tekst en kunnen ze zien dat ik ook niet alles markeer.

Nieuwsbegrip - hoofd- en bijzaken

Tijd

Er gaat even tijd inzitten, maar zo leren de kinderen wel hoe je hoofd- en bijzaken beter uit een tekst kunt halen.  Je zult zien dat een volgende keer de kinderen minder zullen markeren in hun tekst. Het samen laten lezen en markeren is ook heel waardevol, omdat kinderen dan met elkaar in gesprek gaan over de tekst, en hierdoor de tekst ook beter zullen gaan begrijpen.

Vind je mijn Nieuwsbegriplessen leuk, volg mij dan op mijn facebookpagina. Hier post ik al mijn nieuwe lessen!!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.