dinsdag, juni 18, 2024
AlgemeenLesideeën

Bewegend leren- het voorhoofdsdictee


Het voorhoofdsdictee, wat is dat nu weer zal je wel denken.  Het woord zegt het eigenlijk al, een dictee op het voorhoofd. De kinderen lopen door de school met een woord op hun voorhoofd, op zoek naar iemand die een woord voor jou op het voorhoofd heeft.

voorhoofdsdictee

Voorbereiding

Dit dictee vergt enige voorbereiding. Wij doen het dictee met de groepen 3 t/m 8. Je moet even kijken hoeveel kinderen je dan hebt. Voor elk kind moet er dan een woord zijn die ze op het voorhoofd krijgen. Ook moet je naar de groepsgrootte kijken. Grotere groepen hebben natuurlijk meer woorden. De woorden staan op een kaartje en elke groep heeft een eigen kleur. Omdat wij op school werken met een woordhuis, hebben wij bij alle categorieën al woordjes in het woordhuis die we zo kunnen pakken.
De woorden worden over de groepen verdeeld. Wij werken met combinatieroepen en dan hebben de kinderen uit groep 3/4 dus woorden van groep 5 t/m 8 op hun voorhoofd. Kinderen uit groep 5/6 woorden uit groep 3/4 en 7/8, en kinderen uit groep 7/8 woorden uit groep 3 t/m 6. In de klas krijgen de kinderen een woord op het hoofd met een stukje plakband.

Het voorhoofdsdictee

Na de voorbereidingen komen alle kinderen bij elkaar op bijvoorbeeld het plein of in een ruimte in de school. De kinderen gaan rondlopen en zoeken iemand die een woord heeft die voor hem of haar bestemd is (bij ons heeft elke groep een eigen kleur). Als je iemand zie met jou woord loop je naar diegene toe en pakt hem bij de polsen. Dat kind weet dan dat hij/zij even stil moet staan om het woord op zijn voorhoofd te laten lezen. Dan wordt er weer losgelaten en loopt het kind naar zijn schrift om het woord op te schrijven.

voorhoofdsdictee

We hebben gemerkt dat de kinderen op deze manier heel bewust gaan letten op hoe je woorden schrijft. Ook vraag ik vaak na het dictee of de kinderen weten uit welke spellingscategorie de woorden kwamen. Ze weten dit vaak goed te benoemen.

Kijk ook eens hoe wij het  Badeendjesdictee en Dictee met pionnen doen.


Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Delen op social media of per email :

One thought on “Bewegend leren- het voorhoofdsdictee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest