maandag, april 22, 2024
AlgemeenLesideeën

Bewegend leren – het hupsdictee


Toen we aan de kinderen vroegen hoe dit dictee moest gaan heten riepen ze al snel: Het hupsdictee, dus bij deze: Het hupsdictee. Met dit dictee zijn de kinderen heerlijk in beweging, moeten goed onthouden welk woord ze moeten schrijven en hoe je het schrijft natuurlijk.

Voorbereiding

Dit dictee heeft niet heel veel voorbereiding nodig. Zeker niet als je van alle spellingscategorieën voor jouw groep al woorden klaar hebt liggen. Het enige wat je dan moet doen is op het schoolplein verschillende parcoursen te tekenen met stoepkrijt en de woorden per groep op een plankje bevestigen. Voor elke groep (wijd oen het dictee met groep 3 t/m 8) is er een woord op het plankje bevestigd.  Verder hebben we 10 parcoursen getekend zoals hieronder op de foto.

hupsdictee

Het dictee

We verzamelen alle kinderen op het plein. We starten per groep. De eerste groep zoekt een parcours en begint met twee voeten op het kruis. Ze lezen het woord en springen dan over het parcours naar de cirkel. Er staan steeds twee strepen waar twee voeten op terecht moeten komen, en soms ook maar één. Zodra de kinderen in de cirkel zijn, lopen ze naar hun dicteeschrift en schrijven het woord in hun schrift. Hebben ze dit gedaan, dan zoeken ze het volgende parcours op.

hupsdictee

Soms moeten kinderen even op elkaar wachten, maar dit geeft eigenlijk geen problemen. Dan staat er een rijtje bij een parcours en wachten ze rustig op hun beurt.  Soms zie je dat een kind halverwege het parcours het woord is vergeten. Ze stappen er dan af en sluiten weer achteraan in de rij. Dit terwijl we dit niet naar de kinderen toe hebben benoemd.

Correctie

Terwijl de kinderen met het dictee bezig zijn, lopen wij als leerkrachten langs de schriften en zetten een stip voor woorden die fout zijn geschreven.  De kinderen zoeken nogmaals dit woord op en springen het parcours om daarna nogmaals het woord op te schrijven. Ze corrigeren dus zichzelf. Op merkelijk is, dat kinderen erg weinig fouten maken in de dictees die wij op deze manier bewegend doen.

 

Andere dictees:

Kijk ook eens bij de andere bewegend leren dictees via onderstaande links:

Badeendjesdictee

Dictee met pionnen


Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest