zaterdag, juli 13, 2024
Algemeen

6 verschillende manieren om de tafels te oefenen.


Sinds ik ben begonnen met vanjufmarjan.nl heb ik verschillende spellen en werkbladen gedupliceerd om de tafels van vermenigvuldiging te oefenen. Hieronder zal ik verschillende manieren om de tafels te oefenen eens op een rijtje zetten. Het oefenen van de tafels is heel belangrijk, dit probeer ik de kinderen ook altijd heel goed duidelijk te maken. “Je doet het voor jezelf en niet voor de juf”. Je hebt de tafels bij zoveel dingen nodig, en als je ze goed beheerst, help je jezelf dar alleen maar bij.

1 Kaboem

Eén van de eerste spellen is Kaboem. Een spel dat kinderen samen kunnen spelen. Op ijsstokjes knutselhoutjes staan verschillende tafelssommen. Bijvoorbeeld van één specifieke tafel of van bepaalde tafels door elkaar heen. De kinderen trekken een houtje, lossen de som op en mogen dan het houtje houden. Bij kaboem moeten alle stokjes weer terug in de pot

Een uitgebreide beschrijving kun je hier vinden: Kaboem

 

2 Land veroveren

Gooi met de dobbelsteen, of draai met de draaischijf. Los de tafelsom op en je mag een lijntje trekken. Wie verovert de meeste hokjes? In het Artikel hierover vind je een uitgebreide uitleg en de downloads die je nodig hebt voor het spel. Bij mij in de klas een favoriet. De kinderen spelen het graag en oefenen hierbij op speelse wijze de tafels.

Voor de uitgebreide beschrijving en de downloads kun je hier klikken:  Land veroveren

verschillende manieren om de tafels te oefenen

3 Tafel Pim Pam Pet

Tafel Pim Pam Pet is ook erg leuk om te doen en hierbij oefenen de kinderen ook de deeltafels. Je hebt namelijk als uitgangspunt het antwoord van een tafels som, en hierbij moet dus een tafelsom worden genoemd. Dit spel is er in twee versies: Tafel Pim Pam Pet met de tafels 2 t/m 5 en Tafel Pim Pam Pet met de tafels 2 t/m 9

Voor een uitgebreide uitleg kun je hier klikken: Tafel Pim Pam Pet 2 t/m 5 of hier  Tafel Pim Pam Pet 2 t/m 9

4 Sommenzoekers

Ook de sommenzoekers zijn erg populair. Het woord zegt het al, we gaan op zoek naar sommen. Het lijkt wel op een woordzoeker, maar we zoeken sommen. De sommen worden eerst gemaakt en dan gaan we op zoek naar de sommen in het getallen veld. De sommenzoekers zijn er in verschillende versies.

Hieronder vind je de verschillende links:

1- Sommenzoekers met tafels 2-5-10.

2 -Sommenzoekers met tafels 3-4-6.

3 -Sommenzoekers met tafels 7-8-9.

4 -Sommenzoekers met tafels 2 t/m 5 en 6 t/m 10.

verschillende manieren om de tafels te oefenen

5 Sommenloop

Sommenloop is een bordspel dat je kunt vergelijken met ganzenbord in een heel simpele versie. Met je pion probeer je zo snel mogelijk bij het eindpunt te komen door te dobbelen met je dobbelsteen en het goede antwoord te geven op de tafelsom die op het kaartjes staat. Je kunt dit spel spelen met de kaartjes van één tafel, maar ook met meerdere tafels omdat alle tafelsommen t/m 10 gedownlaod kunnen worden.

Een uitgebreide uitleg en de downloadbestanden kun je hier vinden: Sommenloop tafels 1 tot en met 10

6 Stiptekeningen

Als laatste zijn er de stiptekeningen. Deze zijn nog volop in de maak. Ik heb er al enkele gemaakt. In de stiptekening met 3 begin je bij stip 3 en teken je verder met sprongen van 3. Deze zijn er in gemakkelijke en moeilijk versies. In de moeilijke versie staan namelijk ook getallen die niet bij de getallenrij horen. Ook deze is favoriet.

01 – Stiptekening met 3

02 – Stiptekening voorjaar met sprongen van 5.

03 – Stiptekening paashaas  met sprongen van  2.

De stiptekeningen met sprongen van 2 en van 5 komen er ook nog in een themaloze versie zodat je ze het hele jaar door kunt gebruiken. Verder komen er ook nog de andere tafels bij. Dus houd mijn site in de gaten!

Tot zover

Tot zover de 6 verschillende manieren om de tafels te oefenen die je kunt vinden op deze stite. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren. Heb jij een leuk idee wat je via mijn site zou willen delen? Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier.


Select 2021Select 2021

 

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest