woensdag, april 17, 2024
Algemeen NieuwsbegripVerbanden / Verwijswoorden

Nieuwsbegrip – een tijdbalk maken


Nieuwsbegrip – tijdbalk maken. Een les die zich leent voor het maken van een tijdlijn. Dit is ook een opdracht die in de les zit deze week. Ik heb hem alleen aangepast voor mijn groep. Ik geef het jaartal en de kinderen vullen aan door de informatie uit de tekst te halen.

Start van de les

We starten de les met het bekijken van de titel, kopjes en illustraties en de kinderen vertellen waar deze tekst over zal gaan. De verjaardag van koningin Maxima is deze week al in het jeugdjournaal geweest, dus de kinderen hebben al enige voorkennis.
Dan begint weer het modellen. Hier neem ik deze week opdracht drie, de verbanden in mee. Zodra er een van de opdrachten voorbij komt in de tekst, behandel ik deze waarbij de verbanden met daarbij horende signaal woorden aan de orde komen. De kinderen worden hier actief bij betrokken.

nieuwsbegrip tijdbalk maken

Aan de slag met de tijdbalk.

Ter voorbereiding heb ik in verschillende kleuren ovaaltjes gemaakt met de bepaalde jaartallen erin. Per groepje van 3 gaan de kinderen aan de slag hiermee. In de ovaaltjes moet bij de jaartallen de goede gebeurtenis worden geschreven, en het moet natuurlijk op de goede volgorde worden gelegd.
Als dit is gedaan, dan wordt de tijdbalk op geplakt en opgehangen. De groepjes kunnen dan elkaars tijdbalk gaan bekijken en controleren of het overeenkomt met elkaar. Je kunt ook twee groepjes bij elkaar zetten die samen hun balk gaan vergelijken.

 

 

Deze les Nieuwsbegrip – tijdbalk maken is dus een combinatie van verbanden en signaalwoorden die tijdens het modellen van de tekst aan de orde is gekomen en het verzamelen van informatie uit de tekst naar aanleiding van jaartallen die gegeven zijn.

nieuwsbegrip tijdbalk maken
De foto’s bij dit artikel zijn uit groep 7/8. Hier zijn iets meer momenten op de tijdbalk te zien om dat er uit de B-tekst meer momenten te halen viel. Bij de A-tekst, zijn dit er een stuk of twee minder.

Deze les voeg ik toe onder Nieuwbegrip  algemeen en onder Nieuwsbegrip – verbanden / verwijswoorden omdat jem misschien niet beide opdrachten wilt gaan doen.


BoekenBoeken

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.