dinsdag, juni 18, 2024
NieuwsbegripSamenvatten

Nieuwsbegrip – vertellen wat je hebt gelezen.


Nieuwsbegrip – vertellen wat je hebt gelezen. Als je bij een tekst kunt vertellen wat je hebt gelezen, dan begrijp je de tekst ook. in deze les gaan we dat toepassen. In groepjes één alinea van de tekst lezen. Samen hierover praten en daarna dit vertellen aan iemand die het niet heeft gelezen.

De tekst van deze week kun je heel goed gebruiken voor deze les, omdat er heel veel feitelijke informatie instaat. De kinderen moeten deze feiten uit de tekst filteren en dit zo goed mogelijk gaan verwoorden.

De les

Vooraf heb ik de teksten in vier alinea’s geknipt inclusief kopje. Ik heb dit met 5 teksten gedaan (ik heb 23 kinderen in de groep. Drie kinderen hiervan vinden het lezen nog erg lastig, dus deze kinderen heb ik samen laten doen met een sterke lezer).
We beginnen met het samen lezen van de inleiding om te verkennen waar de tekst over zal gaan. Dan geef ik elk kind een stuk van de tekst. De kinderen met hetzelfde stuk tekst zoeken elkaar op en gaan dit stuk samen lezen. Ik geef ze wel de opdracht mee dat ieder kind uit dat groepje de tekst ook moet kunnen vertellen aan kinderen die dit niet hebben gelezen. Ook geef ik ze de tip mee om belangrijke dingen die echt verteld moeten eventueel te onderstrepen of te kleuren. Zo moeten ze samen hoofd- en bijzaken onderscheiden.

Nieuwsbegrip - vertellen wat je hebt gelezen.

De vertelronde

Na het samen lezen en erover praten roep ik alle kinderen weer bij elkaar. Nu gaan de kinderen weer op zoek, maar nu moeten er groepjes van 4 ontstaan met allemaal een andere alinea. Zo hebben deze groepjes dan weer een complete tekst.
Alinea voor alinea gaan de kinderen nu aan elkaar vertellen waar hun alinea over gaat. Dit doen we heel gestructureerd. Ik geef per alinea ongeveer 5 minuten. Ook mogen de andere kinderen vragen stellen als iets niet duidelijk is.

Afsluiting

Als het goed is, dan weten de kinderen nu allemaal wat er in de hele tekst staat. Daarom stel ik aan het einde van de les altijd de sleutelvragen. Zo kun je controleren of alle informatie is overgekomen. Zo niet, dan kunnen de kinderen die het bepaalde stukje tekst hebben hier nog bij helpen.
Een mooie les, Nieuwsbegrip – vertellen wat je hebt gelezen, want zoals ik al zei: Als je kunt vertellen wat je hebt gelezen, dan begrijp je de tekst.

Tot slot hebben we nog gekeken naar het Nieuwsbegripjournaal om de les af te sluiten.

Voor meer Nieuwsbegriplessen op een andere manier klik je op het tabblad Nieuwsbegrip


Bol 7-DaagseBol 7-Daagse

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest