maandag, juni 24, 2024
DownloadsNieuwsbegripNieuwsbegripTaal/lezenWerkbladen

Nieuwsbegrip en thuisonderwijs week 2


We zitten weer thuis, en voorlopig blijft dat ook wel zo ben ik bang. Maar hoe doe je dat, Nieuwsbegrip en thuisonderwijs? Omdat ik de lessen altijd coöperatief geef,  wordt dat wel een beetje lastig. Tijdens de vorige periode van thuisonderwijs heb ik werkbladen gemaakt voor de kinderen, zodat ze toch blijven oefenen, en dat ga ik deze keer maar weer doen op deze manier. Zo laat je de kinderen toch oefenen met de teksten. Samenvatten, en verwijswoorden wil ik zeker laten terugkomen hierin.

Een puzzel of raadsel naar aanleiding van de tekst vinden de kinderen ook altijd leuk om te doen.

Hoe pak je het aan?

Samenvatten kun je per kopje van de tekst heel goed laten doen. Laat de kinderen de tekst lezen, eventueel samen met ouders en de belangrijke woorden kleuren. Daarna kun je ze in eigen woorden laten vertellen waar het kopje over gaat.
Als je de tekst met de kinderen online behandeld, staat niets je in de weg om uitgebreid te modellen. Dit is heel belangrijk om de kinderen, zeker de zwakkere lezers de tekst te laten begrijpen. Het is ook heel belangrijk om de kinderen te laten horen/zien hoe je een tekst aanpakt als je dit doet.

De verwijswoorden kun je ook redelijk goed behandelen online. Je kunt een gedeelte van de tekst uitlichten voor de kinderen op hun scherm (scherm delen in Teams of Zoom). Je geeft daar bijvoorbeeld een verwijswoord een kleurtje en stelt de vraag waarnaar het woord verwijst.  (Zie ook mijn les Nieuwsbegrip verwijswoorden weer net even anders)

Vaccineren tegen Corona

De tekst van deze week gaat over het vaccineren tegen Corona.  Ik heb een werkblad gemaakt voor de A en de B tekst. Er komt een stukje samenvatten, wat verwijswoorden en opsomming in voor. We sluiten deze week dit werkblad af met een rebus.
Omdat ik tijdens de vorige periode thuisonderwijs merkte dat de kinderen bij de A-tekst het nog wel heel lastig vonden heb ik hier iets meer uitleg gegeven op het werkblad met o.a. hulpvragen bij de verwijswoorden. Je kunt de kinderen het blad zelfstandig laten maken, maar ook heel goed samen online.

Nieuwsbegrip en thuisonderwijs hoeft dus niet te ingewikkeld te zijn. We doen ons best, en meer kunnen we niet doen.

Voor mijn lessen Nieuwsbegrip klik je hier: Nieuwsbegrip

Let op! Deze week geen vragen bij de A-tekst, maar bij de AA-tekst

De bestanden

Nieuwsbegrip werkblad bij tekst AA week 02
Nieuwsbegrip werkblad bij tekst AA week 02
Nieuwsbegrip werkblad bij tekst B week 02
Nieuwsbegrip werkblad bij tekst B week 02

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

Delen op social media of per email :

2 thoughts on “Nieuwsbegrip en thuisonderwijs week 2

  • Hoi, ik zie een AA werkblad, maar geen A werkblad. Klopt dat? In je beschrijving staat dat je een A werkblad hebt gemaakt.

    Beantwoorden
    • Klopt, ik had het niet helemaal goed gedaan. Aankomende week weer een rage blad bij de Atekst.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest