donderdag, maart 28, 2024
Bingo's en andere spellenDownloadsGetalknapKeuzekastoverig rekenenRekenen

Sommenloop – optelsommen tot 25


Weer een erg leuk idee is de Sommenloop – optelsommen tot 25. In dit spel oefenen de kinderen in een spelvorm de sommen tot 25. Omdat het oefenen van deze sommen toch erg belangrijk is, is het fijn als kinderen dit op verschillende manieren kunnen oefenen, en natuurlijk het liefst in spelvorm.

Sommenloop

Bij de sommenloop – optelsommen tot 25 kunnen 2 tot 3 kinderen tegelijkertijd het spel spelen. De kaartjes met de sommen tot 25 worden geschud en gedekt op tafel neergelegd.  De spelers zetten hun pionnen op start en gooien om de beurt met de dobbelsteen. De speler die aan de beurt is  gaat het aantal ogen op de dobbelsteen vooruit en pakt een kaartje van de stapel. Hij/zij leest de som hardop voor en geeft het antwoord. Is het antwoord goed, dan blijft hij/zij staan. Is het antwoord fout, dan moet de pion 3 plaatsen terug worden gezet. Sommenloop

Als er één speler op het vakje: Je hebt gewonnen komt, dan is het spel afgelopen. Raakt de stapel met sommenkaartjes op. Schudt dan de kaartjes met sommen die al beantwoord zijn en leg deze onderop de stapel.

sommenloopTijdens het spel kunnen de kinderen elkaars sommen controleren op het antwoordblad. Als de kinderen deze sommen nog niet zo goed beheersen is dit wel gemakkelijk. Ook zien ze de sommen dan regelmatig voorbijkomen, omdat ze de sommen moeten opzoeken.

Tip: Kopieer de sommenkaartjes op iets dikker papier. Dit omdat je de sommen door het papier heen ziet als je de kaartjes hebt gelamineerd.

Deze opdracht kun je natuurlijk weer goed kwijt in de keuzekast bij getalknap.

 

sommenloop

De bestanden:

In de bestanden die je hieronder kunt downloaden bevinden zich de kaartjes met sommen, een speluitleg, een antwoordenblad en het speelbord. Eén keer het speelbord op A3-formaat en één keer het speelbord verdeeld op twee keer A4- formaat. Dit is misschien handig als je geen printer bij de hand hebt die A3 kan printen of geen lamineerapparaat hebt die A3 kan lamineren.

Sommenloop – A4 speelbord.
Sommenloop – A4 speelbord.
Sommenloop – A3 speelbord.
Sommenloop – A3 speelbord.

<

Sommenloop – Optelsommen tot 25 – speluitleg – Antwoordenblad.
Sommenloop – Optelsommen tot 25 – speluitleg – Antwoordenblad.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.