vrijdag, juni 21, 2024
Algemeen NieuwsbegripNieuwsbegrip

Nieuwsbegriplessen op alle niveaus.


Vanaf dit schooljaar ga ik de Nieuwsbegriplessen op alle niveaus bij ons op school verzorgen. Ik heb hier heel veel zin in, en deze week was de eerste keer. Nu is groep 5/6 (A-tekst) en groep 7/8 (b-tekst) niet nieuw voor mij, maar de AA-tekst met groep 4 is een uitdaging.

Vanaf deze week kunnen jullie dus als het even lukt een blog verwachten van dezelfde les, maar dan op alle niveaus.

Zomerles

Voor deze week stond er nog een zomerles klaar. Deze gaat over egels. Ik ben in mijn eigen groep begonnen met samen een woordweb te maken over wat we nu eigenlijk al weten over egels. Daar komt al heel veel uit. Omdat de manier van les geven voor groep 5 nieuw was heb ik deze les heel klassikaal aangepakt.
Na het woordweb hebben we de tekst erbij gepakt. Het eerste stuk heb ik voorgelezen a.d.h.v. moddelen. Na de eerste twee alinea’s hebben we toen het woordweb aangevuld. Daarna heb ik één van de kinderen van groep 6 laten lezen. Zij kunnen ook best al een beetje moddelen dus was dit een goed voorbeeld voor groep 5. Aan het einde van de tekst hadden we een mooi gevuld woordweb, en konden de sleutelvragen prima beantwoord worden.

En toen naar groep 7/8

Nieuwsbegriplessen op alle niveaus.In groep 7/8 zijn ze al heel erg gewend aan deze manier van lesgeven. Omdat het het begin van het schooljaar is, hebben we nog eens herhaald op welke verschillende manieren we al de Nieuwsbegriptekst behandeld hadden. Het is erg leuk dat het de kinderen heel goed bijblijft en dat je heel vaakt hoort: “O ja, dat was ook leuk op die manier.”
Deze groep is in tweetallen begonnen met het maken van een woordweb/mindmap zonder de tekst, en daarna met de tekst erbij om aan te vullen. Hier zie je heel goed terug dat kinderen bepaalde strategieën ontwikkeld hebben. Er zijn kinderen bij die eerst hoofdzaken in de tekst gaan kleuren, andere strepen juist weer de bijzaken weg.
Afsluitend weer de sleutelvragen erbij gehaald en dit ging weer goed.

En dan groep 4

Dit was voor mij ook nieuw. Deze kinderen hebben nog nooit Nieuwsbegrip gehad. En wat zijn ze nog jong en wiebelig.  Met deze kinderen heb ik eerst lekker gekletst over de egel. Daarna heb ik de tekst laten zien en verteld over de plaatjes ,de titel, de kopjes enz. Ik denk dat ik dit de aankomende weken eerst heel veel ga herhalen om deze termen in te slijpen bij ze en langzamerhand meer op de inhoud ga zitten. Ik heb de tekst alinea voor alinea voorgelezen en gevraagd wat nieuws voor ze was. Dit was al erg leuk.
Tot slot mochten ze een egel tekenen op de achterkant van de Nieuwsbegriptekst.

Nieuwsbegriplessen op alle niveaus.

Nieuwsbegriplessen geven op alle niveaus is ontzettend leuk. Je weet hoe de kinderen groeien, omdat je ziet hoe ze met de teksten kunnen werken in groep 8.

Op Nieuwsbegrip, hoe ik de lessen geef, kun je al mijn lessen Nieuwsbegrip vinden.

EreadersEreaders

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest