dinsdag, juni 18, 2024
NieuwsbegripSamenvatten

Nieuwsbegrip mindmappen


Nieuwsbegrip mindmappen. Vandaag zijn we bij Nieuwsbegrip gaan mindmappen. Dit was één van de opdrachten die deze week bij Nieuwsbegrip hoorde. Omdat mijn kinderen het structuur brengen in een mindmap wel erg lastig vinden heb ik de les langzaam opgebouwd en een opzetje voor ze gemaakt om te ervaren hoe het is om te werken met een mindmap.

Nieuwsbegrip mindmappen

Om te beginnen zijn we begonnen met het filmpje van Nieuwsbegrip. Nu hadden de kinderen al even beeld van waar de tekst over zou gaan. We hadden ook al wat in het jeugdjournaal gezien, en dit was een mooie aansluiter hierop.

Nieuwsbegrip mindmappenVervolgens zijn de kinderen met de tekst aan de slag gegaan zoals we dat meestal doen. Nu eens een keer helemaal zelfstandig. Lees de kopjes, bedenk voor jezelf waar het over zal gaan, en daarna ga je de belangrijke dingen in de kopjes onderstrepen.

Kinderen gingen vervolgens met elkaar vergelijken. Hier kwamen hele leuke discussies los over wat er nu belangrijk was en wat niet.

Daarna zijn we de sleutelvragen met elkaar gaan beantwoorden.

De mindmap

Nu kwam de mindmap aan de orde. Ik had voor de kinderen al een format gemaakt waarmee ze verder konden werken. In het midden het onderwerp en daaromheen de deelonderwerpen. Dit waren de kopjes.

Nieuwsbegrip mindmappenOmdat we de sleutelvragen hadden beantwoord, konden de kinderen nu vrij gemakkelijk zelf verder met de mindmap. De kinderen die het voor de eerste keer deden hadden nog wel wat sturing nodig, omdat ze probeerden hele zinnen in de mindmap te verwerken. Echter toen ze eenmaal op gang waren, kwamen er hele leuke resultaten uit. Met steekwoorden en zelfs hele leuke bijpassende tekeningetjes.

 

 

Wil je nog eens nalezen hoe het ook alweer zit met het maken van een mindmap,  lees dan Zeven regels voor het maken van een goede mindmap.

Films en seriesFilms en series

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest