dinsdag, juni 18, 2024
GetalknapKeuzekastLesideeënRekenenRekenpuzzels

Getalherkenning met de Triangel


Bij de kleuters wordt al vrij snel begonnen met getalherkenning. Waarom is dat zo belangrijk? Het herkennen van de getallen 0 t/m 9 is essentieel om te kunnen leren rekenen. Daarom is het heel goed om al vroeg hiermee te beginnen.

Het laten tellen van voorwerpen is het begin. Hiermee wordt de telrij geoefend, en kun je de symbolen erbij betrekken. Dit kan worden gedaan met fysieke materialen, wat ook heel veel gebeurt. Op Pinterest kun je hier al heel veel over vinden. Ook zijn hier heel veel werkbladen te vinden.

Triangel

Een erg leuk spel om dit te oefenen is Triangel. Een spel dat alleen gespeeld kan worden, maar ook samen.

Met de triangel oefenen de kinderen de getalsymbolen, het aantal vingers op de hand tellen (in het begin mag dit nog), stippen tellen en het tellen van dominostenen en dobbelstenen. Het is de bedoeling dat de kinderen de kanten met gelijke getalwaarde aan elkaar leggen. Dit kun je doen op verschillende manieren, als je aan beide kanten maar evenveel hebt.

Differentiatie

Met de triangel kun je eindeloos differentiëren. Dit is helemaal naar eigen inzicht. De allerjongsten kunnen beginnen met twee delen bij elkaar te zoeken, er kan een lange rij gemaakt worden, alleen of met meerdere kinderen in spelvorm, en de grootste uitdaging is om alle triangels aan elkaar te leggen volgens het antwoordblad.

Deze triangel is een vereenvoudigde versie van de zeskantpuzzel. Deze puzzel heeft zes kanten in plaats van 3 kanten. Een uitgebreide uitleg en downloadbare materialen (optellen 1 t/m 10, optellen 1 t/m 20 en vermenigvuldigen) kun je vinden in het artikel: Automatiseren oefenen met de zeskantpuzzel.

Het bestand:

Via de downloadknop hieronder kun je de Triangel downloaden.

Triangelherkenning l tot 10
Triangelherkenning l tot 10
Version: 1.0

Miljoenen artikelen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest