vrijdag, juni 14, 2024
GetalknapKeuzekastLesideeënSamenknap

Kraters slaan – de meervouden oefenen met een leuk spel


In de laatste nieuwsbrief van Met Sprongen Vooruit zat weer een hele leuke download. Namelijk het spel Kraters slaan voor groep 5/6.

Bij deze rekenoefening worden de veelvouden van 1,2,3,4,5 en 6 geoefend, maar ook de deelbaarheid  door 1,2,3,4,5 en 6. In de download vind je de uitleg , het speelveld met pionnen en verdere materialen die nodig zijn.

Natuurlijk heb ik gelijk een moment gezocht om dit met de kinderen uit te proberen.  Als kinderen het leuk vinden, is het een succes. Vinden ze het niet leuk, dan ga ik er vaak ook niet mee verder. Nou, dit was een succes hoor. Ik heb al meerdere speelvelden gedownload, gelamineerd en in de keuzekast gelegd. Ze konden er geen genoeg van krijgen.

In de downloads wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je de les kunt starten en hoe je het spel goed kunt uitleggen.

Warming Up:

Zoals ik regelmatig doe hebben we met de rekenbal van Met Sprongen Vooruit herhaalde sprongen geoefend in de kring. Sprongen van 2,3,4,5 en 6, vanaf een bepaald getal, waarbij de bal wordt doorgegeven in een bepaalde richting. Kan je op 100 komen, of niet? De kinderen denken hier over na en noteren het voor zichzelf.

 

Kraters slaan op het digibord:

En dan aan de slag met het spel. Het speelveld op het digibord en het klassikaal uitleggen is ideaal. Je speelt in je eentje tegen de groep. Dit vinden kinderen natuurlijk heel spannend en ze willen heel graag winnen. Door het op het digibord goed voor te doen, kunnen de kinderen daarna vlot zelf aan de slag.

 

Om de beurt mag er één stap gezet worden op het speelveld en gegooid worden met de dobbelsteen. Het doel van het spel is om na het gooien met de dobbelsteen een krater te slaan op het speelveld. Gooi je bijvoorbeeld drie dan mag je een veelvoud van drie op het bord weghalen. Zodra je tegenstander omringt is door kraters en geen kant meer op kan, heeft hij verloren.

Daarna mochten de kinderen aan de slag. Ik heb inmiddels meerdere speelvelden gekopieerd en gelamineerd. Je kunt dan de velden meerdere keren gebruiken door met uitwisbare stiften te werken of gewoon met fiches.

Verder zit er bij de download ook nog een leuke klaaropdracht en tips hoe je kunt differentiëren met het spel.

Regelmatig maak ik gebruik van oefeningen die ik heb geleerd bij de cursussen van Met Sprongen Vooruit. Voor meer informatie hierover verwijs ik naar de website van Menne Instituut opgericht in 2008 door dr. Julie Menne en drs. Leone Menne MSc. Het instituut geeft cursussen in het rekenprogramma Met Sprongen Vooruit door heel Nederland met gecertificeerde rekenspecialisten.

Met toestemming de link naar de rekenoefeningen van Kraters slaan Hier kun je je ook opgeven voor de nieuwsbrief.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest