donderdag, mei 30, 2024
Algemeen

Mijn dyslexie doe-gids


Van uitgeverij PICA mocht ik één van de doe-gidsen bespreken die zij uitgeven.  In dit blog beschrijf ik “Mijn dyslexie doe-gids”. Deze doe-gids sluit aan bij de dyslexie survivalgids die in heel toegankelijke taal vertelt wat dyslexie is.

Op het eerste gezicht valt mij op dat er best veel leeswerk dit boekje zit. Wat toch wel een probleem kan opleveren bij een kind met dyslexie.
In de inleiding staan korte zinnetjes, waarin ook duidelijk wordt dat het kind hulp nodig kan hebben van ouders of leerkracht, om te werken met deze gids.

Ik-kan-het-kaartjes

De doe-gids gaat uit van de positieve gedachte “Ik kan het”. In het midden van de gids zitten kaartjes van stevig karton. Deze kunnen uitgeknipt worden en bewaard en op elk kaartje staat een leuke gedachte die kan helpen bij de positieve gedachten. Zo heb je bijvoorbeeld het kaartje met: Ik ben ik, en dat is best oké. Achterop de kaartjes staat een tekening van twee duimen omhoog.

 

Al gauw merkte ik wel dat het boekje gericht is op kinderen in België omdat er gesproken wordt over het eerste leerjaar en in de grafiek wordt gesproken over dat het kind zichzelf een cijfer kan geven voor Frans. Als het kind echter hulp krijgt bij het werken met dit boekje, hoeft dit geen probleem te zijn.

Mijn dyslexie doe-gids is als volgt opgebouwd:

Uitleg van de ik-kan-het-kaartjes in het midden van de gids
Hier ben ik. Het kind kan zichzelf hier tekenen
Zelfportret. Lichaamsdelen inkleuren, hoe tevreden ben je over jezelf
Ik ben. Woorden kleuren die bij je passen.
Dyslexie zie je niet. Stellingen aankruizen wat voor jou geldt m.b.t. dyslexie.
Een interview. Vragen m.b.t. dyslexie aan jezelf
Ik en mijn dyslexie. Welke dingen gelden voor jou. Bijvoorbeeld “Ik kan geen rijmwoorden vinden”.

Mijn grafiek. Geef jezelf een cijfer voor….
Buiten de schoolmuren. Waar bn je goed in buien school
Kijken door een roze bril. Leuke gedachtes die je kunnen helpen.
Zeker wel, niet nodig, later misschien. Dit sluit aan op de Survivalgids.
Welke hulpmiddelen. Welke dingen kunnen je helpen?
Een plaats voor alles en alles op zijn plaats. Tips voor jezelf.
Beroemd. Beroemde mensen met dyslexie.
Super. Wie heeft je geholpen en wil je een cadeau geven.

Andere doe-gidsen die uitgeverij PICA uitgeeft zijn: Mijn hoogsensitiviteit doe-gids, mijn dyscalculie doe-gids, mijn depressie doe-gids, mijn AD(H)D doe-gids en mijn autisme doe-gids.
Ook zijn daar verschillende survivalgidsen verkrijgbaar.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest