dinsdag, juni 18, 2024
BoekreviewsReviewsYoung Adult

Check-out – Juultje van den Nieuwenhof.


Via de facebookpagina van VIB YA won ik het boek Check-out van Juultje van de Nieuwenhof.
Juultje van den Nieuwenhof is docente Nederlands en drama. In 2013 won ze de Crimezone YA-schrijfwedstrijd. Sindsdien zijn er drie YA-thrillers van haar hand verschenen: Delete, Disconnect en Check-out.. Naast het schrijven van spannende verhalen voor jongeren maakt ze ook graag scripts voor theaterproducties, die ze zelf regisseert.

Van deze auteur had ik nog niets gelezen, en ik was dan ook zeer benieuwd naar dit boek. Normaal gesproken houd ik niet zo van thrillers, dus een uitdaging. Ik heb het boek in één dag uitgelezen, dus dat zegt wel wat. Het boek heeft mij zeer geboeid.

Flaptekst:

Ik zie dat er een nieuwe groepsapp is aangemaakt. Dat is raar, de beheerder is iemand die ik niet ken. Er staat alleen een nummer, en geen naam. Ik check wie er allemaal toegevoegd zijn: ons hele groepje, zo te zien. Titel: Rara. (…) Ik frons mijn wenkbrauwen en kijk om me heen. Ik gebaar naar Yasin dat hij zijn telefoon moet pakken. Er komt een berichtje binnen van het vreemde nummer. Rara, wie ben ik?

De leerlingen van 5 havo gaan op introductiereis naar Berlijn. Cyza heeft er zin in, maar de reis heeft een gitzwart randje. Ze kan maar niet begrijpen waarom haar beste vriendin Sabine zelfmoord gepleegd heeft. Gelukkig heeft ze veel steun aan Ryan, op wie ze een oogje heeft. In Berlijn gebeuren er vreemde dingen: er wordt een groepsapp aangemaakt op de telefoon van Sabine, terwijl ze dood is. En een klasgenoot krijgt een ongeluk en moet naar het ziekenhuis. Dan ontdekken ze de ware reden achter Sabines gruwelijke dood…

Het boek begint vrij onschuldig met een groep  die op schoolreis gaat. maar komt al snel in een stroomversnelling van  allerlei gebeurtenissen. Het blijft je boeien zodat het boek slecht weg te leggen is. Het blijft tot het laatst toe spannend hoe het verhaal zich nu gaat ontwikkelen. Een heerlijk boek om te lezen.
Het leest ook gemakkelijk ondanks dat het verhaal in de ik-perspectief geschreven is, maar toch wordt verteld vanuit twee personen,om en om Ryan of Cyza, duidelijk aangegeven aan het begin van elk hoofdstuk.
Het einde is echt niet zoals je verwacht. Ik ben heel benieuwd naar de andere twee boeken van deze schrijfster.

Check-out
Juultje van den Nieuwenhof
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
2016
175 pagina’s

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest