maandag, juni 24, 2024
Algemeen NieuwsbegripSamenvatten

Nieuwsbegrip – Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl: Gouden Boek


Deze week bij Nieuwsbegrip – Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl: Gouden Boek, een tekst waar we wel weer iets leuks en tegelijkertijd ook leerzaams bij kunnen bedenken. Deze keer een mindmap, maar dan net even anders.  Daarnaast is er bij deze les nog een extra een schrijfopdracht, maar die doe ik op een ander moment. Ik vertel je aan het eind van dit bericht waarom ik hiervoor kies.

Nieuwsbegrip – Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl: Gouden Boek

Deze les kun je natuurlijk heel goed beginnen over het boek waar de tekst over gaat. Hebben de kinderen het boek gelezen, misschien hebben ze de film gezien. Kennen de kinderen nog meer boeken van Roald Dahl en kijk zo waar het gesprek naar toe gaat.

Vervolgens lees je de tekst samen met de kinderen of laat je de kinderen in tweetallen de tekst actief lezen. Benoem hier weer eens het werken met de markeerstift: wat is belangrijk? Alleen dat markeer je.
Zodra de kinderen hiermee klaar zijn, geef je ze een wit vel A4. Deze verdelen ze in vier of vijf delen door het vel te vouwen. In vieren is vrij gemakkelijk, in vij delen moet je misschien even voordoen (vijf gelijke stroken in de lengte of de breedte).

Herhaal nog eens hoe het ook alweer werkte met een mindmap. Dit principe ga je nu toepassen in de verschillende vakken van je A4. Elk vak staat voor een kopje, in deze vakken ga je in steekwoorden en tekeningetjes duidelijk maken waar de tekst over gaat.
Ik hoop hier hele mooie en kleurrijke resultaten te krijgen.

Afsluiting

Als afsluiting laten we de resultaten aan elkaar zien en kijken we eventueel nog het jeugdjournaal bij de Nieuwsbegriples.

De opdracht die Nieuwsbegrip verder nog heeft deze week schuif ik even op naar de volgende werken met teksten les. Dit omdat ik deze opdracht niet in een begrijpend lezen les thuis vind horen. Bij begrijpend lezen gaat het er om dat je juist met de tekst bezig bent om hem te leren begrijpen en niet zelf een tekst gaat schrijven.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest