zondag, juni 23, 2024
Algemeen NieuwsbegripNieuwsbegripVerbanden / Verwijswoorden

Nieuwsbegrip – Hoe ga je om met heftig nieuws?


De tekst van deze week bij Nieuwsbegrip – Hoe ga je om met heftig nieuws? Een hele waardevolle tekst deze keer, want we zien de laatste tijd echt wel hele vervelende dingen in het nieuws voorbij komen. Je merkt ook als we naar het jeugdjournaal in de ochtend hebben gekeken dat veel kinderen er ook wel even over door willen praten. Kinderen maken zich zorgen, of worden bang van het nieuws.

Hoe ga je om met heftig nieuws?

Ik begin de les deze keer niet gelijk met de tekst. Ik begin met de vraag wat de kinderen de laatste tijd allemaal in het nieuws hebben gezien. Er zullen verschillende items aan de orde komen, zoals de oorlogsbeelden, de natuurrampen, demonstraties etc..
Daarbij komt dan de vraag wat het met kinderen doet. Worden ze er bang van, praten ze erover met iemand, wat doet het met ze?  ieder kind zal hier waarschijnlijk anders mee omgaan. Belangrijk is dat kinderen kunnen uiten wat het met ze doet, en misschien kunnen ze elkaar helpen om hiermee om te gaan. Zo loop je al een beetje vooruit op wat er in de tekst wordt besproken.

De tekst

Na dit gesprek delen we de tekst uit. We bekijken de titel, de plaatjes en de kopjes en voorspellen zo wat de inhoud van de tekst globaal zal zijn. Daarna lees ik weer het eerste gedeelte van de tekst modelend voor.  We halen de hoofdzaken er uit, en die markeren we met de markeerstift. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag met de tekst en markeren de belangrijke dingen.
Nieuwsbegrip geeft aan dat de kinderen tien tips uit de tekst moeten halen hoe om te gaan met heftig nieuws. Ik heb hiervoor een werkblad gemaakt met twee handen. Deze heb ik onderaan dit artikel als download toegevoegd. De kinderen gaan in de tekst op zoek naar de tien tips uit de tekst. Deze tien tips schrijven ze in de vingers van de twee handen.
Samen kunnen ze misschien ook nog andere tips bedenken. Deze kunnen ze dan eventueel nog in de handpalmen schrijven.
Als de kinderen klaar zijn kunnen ze nog de derde opdracht van Nieuwsbegrip maken met de verwijswoorden.

Afsluiting van de les

Als afsluiting van de les kun je met de kinderen de tips nog bespreken. Zeker als niet alle kinderen de tien tips gevonden hebben is het belangrijk ze toch allemaal te benoemen. Heb je dan nog tijd over, dan kun je ook nog het jeugdjournaal bij deze les bekijken.

Het bestand:

Nieuwsbegrip – Hoe ga je om met heftig nieuws? – Werkblad
Nieuwsbegrip – Hoe ga je om met heftig nieuws? – Werkblad
Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest