woensdag, mei 29, 2024
AdvertorialsAlgemeen

Leren met LEF met de box vol LEF

Spelen en leren gaan heel goed samen. Het leerproces wordt hierdoor  plezierig en boeiend, waardoor kinderen actief gaan deelnemen aan je les. Nu heb ik de box vol LEF  van leren met LEF leren kennen. Deze Box zit vol met kaarten met daarop spelvormen die je kunnen helpen om op een praktische en snelle manier tot spelend leren te komen met je groep. Deze box is echt een aanwinst voor in je klas, omdat je altijd snel een kaart kunt pakken en zonder al te veel voorbereiding even een energizer tussendoor kunt doen, even op een andere manier je lesstof kan aanbieden of door kaarten te combineren een complete dramales kan geven.

BOX vol LEF

In de box vol LEF zitten meer dan 100 spelkaarten. verdeelt in rode, groene, blauwe en gele kaarten.

  • De rode kaarten zijn kaarten die je kunt gebruiken als start van je les. Ik heb van deze kaarten al verschillende spelvormen gebruikt en de kinderen waren heel enthousiast. Ik merkte ook dat kinderen de spellen op het schoolplein gaan spelen in de pauzes. Ook voor de groepsvorming zijn de spelvormen dus ideaal.
  • De groene kaarten kunnen als kern van je les worden gebruikt. Deze kaarten zijn voor verschillende vakgebieden in te zetten. Zo heb ik al een kaart gebruikt voor een taalles met een stelopdracht.
  • De blauwe kaarten kun je gebruiken als afsluiting van je les. Deze kaarten hebben vooral een reflecterend doel. Zo kun je je les, de dag of de week met deze kaarten heel goed afsluiten. Bijvoorbeeld de kaart waarbij kinderen elkaar een compliment geven over de les die net is geweest.
  • De gele kaarten zijn extra kaarten als ondersteuning. Het zijn 7 kaarten die je soms nodig hebt bij de andere kaarten. Hier wordt dan ook naar verwezen. Zo heb je de WIE-, WAT,-, WAAR- en HOE-kaarten. Deze ga ik zeker regelmatig gebruiken bij mijn taallessen, maar ook de kaart met een overzicht van alle spelkaarten, op nummer, maar ook op alfabetische volgorde is natuurlijk ideaal als je snel een kaart uit de box vol lef wilt pakken.

box vol lef

De spelkaarten

De spelkaarten (behalve de gele extra kaarten) zijn allemaal op dezelfde manier opgebouwd. In de handleiding die in een handige boekvorm ook in de box zit, wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je de kaarten kunt gebruiken en wat je op de kaarten kunt vinden. Wat ik heel fijn vind, is dat er op elke kaart een QR-code staat. Als je deze scant, dan krijg je een link naar een kort filmpje hoe de spelvorm op de kaart werkt. Je kunt kinderen dus ook zelf met de kaarten aan de slag laten gaan als je zou willen. Verschillende kaarten zou je best in de klas in de keuzekast kunnen leggen.
Wat ook belangrijk is, is dat je in één oogopslag kan zien voor welke bouw de kaart geschikt is, en hoelang de activiteit ongeveer duurt.
Op de achterkant van de kaart kun je spelvarianten vinden, maar ook welke vaardigheden worden geoefend, de leerdoelen en bij welke vakgebieden je de kaart kunt inzetten.

Training

Je kunt met de box vol LEF meteen aan de slag. Je kunt echter ook verschillende trainingen volgen om alles uit de box te halen. Bijvoorbeeld een teamtraining.
De training duurt ongeveer drie uur en bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Een interactief deel waarbij je, samen met de trainer, kennis maakt met een aantal spelvormen uit de box door ze zélf te spelen. Zo maak je op een speelse manier kennis met de vaardigheden die je traint met improvisatietheater. Ook leer je hoe je de spelvormen aan kunt passen aan de leerdoelen van je groep.
  2. Samen met je collega’s ga je aan de slag met diverse leerdoelen van de komende periode voor jouw bouw/groep. Hierbij ga je, aan de hand van de overzichtslijsten, spelvormen zoeken die je kunt inzetten voor deze doelen. Zo leer je spelend leren optimaal in te zetten.
  3. Als laatste ga je samen met je collega’s een drama les ontwerpen aan de hand van de spelkaarten. Hiervoor kies je samen een leerdoel of thema uit en zoek je uit de box vol LEF! de meest passende spelkaarten voor jouw groep.

Na deze training heb je een aantal spelvormen én een complete drama les klaarliggen om direct met je groep te doen. Je kunt vervolgens zelfstandig aan de slag met de box vol LEF!

Ik ben heel blij met mijn box vol lef. Een stevige box, met kaarten op A5-formaat, waar ik op elk moment van de dag even een kaart uit kan halen om een energizer te doen, om op een andere manier mijn les te geven of  om als reflectie op een les of andere activiteit te gebruiken.

 

 

Wil je meer weten over de box vol LEF kijk dan op lerenmetlef.nl.


advertrorial

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.