dinsdag, juni 18, 2024
AlgemeenKnutselopdrachtenLesideeën

Weven op een papieren bekertje.


Zoals ik al vaker heb benoemd, ben ik een groot fan van Pinterest. Op zoek naar een nieuwe knutselopdracht kwam ik deze tegen. Weven op een papieren bekertje. Weefopdrachten heb ik al vaker gedaan met de kinderen, maar op deze manier nog nooit. Leuk om te doen, en het resultaat is echt mooi.

Wat heb je nodig:

Natuurlijk heb je als eerste papieren bekertjes nodig. Ik heb het ook geprobeerd met plastic bekertjes, maar dat was geen succes. Als je in het plastic bekertje knipt, worden de randen erg scherp, en dat werkt niet fijn. Kinderen kunnen zich er ook naar aan bezeren.
Verder heb je restjes katoen of borduurgaren nodig. Ik heb het met borduurgaren gedaan, omdat ik hier nog wel wat van had liggen. Ik weet niet of wol ook geschikt is, dat heb ik niet geprobeerd. Ik denk zelf dat dit wat te dik is om mee te werken.
Verder is een schaar en potlood handig. Ook heb ik een mal gemaakt waarmee de kinderen op hun bekertje af kunnen tekenen waar ze moeten knippen.

weven op papieren bekertje

Weven op het bekertje

In onderstaand filmpje laat ik zien hoe ik te werk ben gegaan.  Het is belangrijk dat je in het begin de draden wat strakker trekt, anders wordt het niet heel mooi. Ook de draden naar beneden duwen is belangrijk, omdat je anders het bekertje nog blijft zien tussen de draden door.

Hoe hoger je met het weefwerk komt op de beker, hoe gemakkelijker het gaat.
Als je een nieuw kleur wilt beginnen kun je de draad gewoon afknippen. De nieuwe draad begin je dan weer op de plek waar je het draadje hebt afgeknipt. Denk hierbij wel om en knoopje, zodat het goed blijft zitten.


Het borduurgaren raakt wel snel in de war. Als oplossing laat ik de kinderen daarom eerst de kleur die ze willen gebruiken om een ijslollystokje winden. Als ze de streng om hun pols hangen gaat dit vrij gemakkelijk, en raakt het niet in de knoop.

De kinderen hebben heel enthousiast gewerkt. De een vond het iets gemakkelijke dan de ander, maar de resultaten mogen er zijn:

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest