donderdag, april 25, 2024
Bingo's en andere spellenDownloadsGetalknapKeuzekastoverig rekenenRekenen

Sommenloop speelkaartjes De rekenlijn


Sommenloop speelkaartjes De rekenlijn.

Al eerder publiceerde ik het spel sommenloop voor optelsommen t/m 25.  Er is nu een vervolg bij dit spel in de vorm van sommenloop speelkaartjes bij de rekenmethodiek De rekenlijn van stichting Scope. Ik kreeg een mail met de vraag van Sandra Spriensma-Welfing of ze de kaartjes enigszins mocht aanpassen naar deze methodiek. Zij gebruikt deze dan als ambulant begeleidster bij een cliënt.

Rekenmethodiek de Rekenlijn

Binnen de methodiek Rekenlijn van stichting scope worden achtereenvolgend drie fases aangeboden.

In fase 1 worden een tiental reken voorbereidende vaardigheden aangeboden waarbij de kern van de methodiek is om in zeer kleine stappen kinderen expliciet inzicht te geven in het rekenproces waarbij de snelheid waarin stapjes worden aangeboden volledig wordt afgestemd op de ontwikkeling van het individuele kind waarmee wordt gewerkt en bij het aanbieden wordt waar mogelijk aangesloten bij de huidige belevingswereld van het kind hiermee vergroot je de motivatie en het maken van kleine stapjes helpt om succeservaringen te genereren.

In fase 2 worden 4 leerlijnen in de tijd naast elkaar aangeboden (wel wordt er afzonderlijk geoefend met de verschillende leerlijnen eveneens in hele kleine stapjes worden kinderen expliciet bewust gemaakt van de denk strategieën die het kan gebruiken om sommen op te lossen. Pas als iets volledig geautomatiseerd en geconsolideerd is wordt er gewerkt aan integratie van de verschillende leerlijnen (door elkaar oefenen).

De leerlijnen binnen de methodiek

Leerlijn 1: plussommen tot 10 (en tussen 10 en 20) – hierbij worden verschillende typen sommen achter elkaar aangeboden. Er wordt begonnen met +1 sommen tot 10; daarna worden de 1+ omdraaisommen tot 10 aangeboden; aansluitend +1 sommen tussen 10 en 20; en de bijbehorende 1+ omdraaisommen tussen 10 en 20. En tot slot de parallelsommen 11+/+11 die je eveneens kunt oplossen met de aangeleerde strategieën van de +1 en 1+ sommen.

Na het type +1 sommen wordt verdergegaan met de typen +0 sommen, +2 sommen, dubbelsommen, 5+ sommen. En tot slot de restsommen. Als alle typen zijn aangeboden kan het kind iedere som tot 20 oplossen.

Leerlijn 2: splitssommen tot 10 (met later de minsommen daaraan gekoppeld). Door het leren en onthouden van de splitssommen tot 10 is de unieke methode van het werken met ‘betekenisvolle gehelen’ ontwikkeld. Dit zijn beelden bij iedere splits, waarmee het kind al vertrouwd is, zodat het aan de splits kan denken in plaats van met concreet materiaal te manipuleren. Bij iedere splits wordt in interactie met het kind een beeld gekozen, bijvoorbeeld de ‘wielen van de auto’ of ‘benen van het paard’ bij de splits van 4, of ‘K3′ bij de splits van 3, of ‘de hand’ bij de splits van 5.

Leerlijn 3: Tellen en getallen tot 100

Leerlijn 4: Cijfers schrijven – met behulp van verbale sturing cijfers op de juiste wijze schrijven (bij mijn cliënt betekent dit het afleren van het natekenen en hem via verbale sturing bewust cijfers laten schrijven. Het is heel leuk om bij het aanbieden van de schrijfletters te merken dat hij zichzelf begint aan te sturen door de verbale sturing toe te passen).

sommenloop

De speelkaartjes

Hieronder vind je de eerste reeks kaartjes bij deze methodiek voor de sommenloop. Dit met dank aan Sandra Spriensma-Welfing,  ontwikkelingspsycholoog en werkzaam als thuisbegeleidster. Zij heeft met goedkeuring van mij de kaartjes aangepast, en deze deel ik hieronder. Ik hoop dat er nog meer volgen Sandra!

Het speelbord voor het spel en de uitleg kun je vinden bij het oorspronkelijke spel: Sommenloop optelsommen tot 25

Bestand:

Sommenloop – speelkaartjes (+1 en 1+ parallelsommen)
Sommenloop – speelkaartjes (+1 en 1+ parallelsommen)
Sommenloop – speelkaartjes (+1 en 1+ tussen 10 en 20)
Sommenloop – speelkaartjes (+1 en 1+ tussen 10 en 20)
Sommenloop – speelkaartjes (+1 en 1+ tot 10)
Sommenloop – speelkaartjes (+1 en 1+ tot 10)

Copyright

Mocht je ook een idee hebben bij een van mijn spellen of andere downloads, dan sta ik daar altijd voor open. In overleg kan er een heleboel. Houdt er rekening mee dat mijn ideeën van mij zijn. Dit mag je dus niet zonder overleg aanpassen en delen.


Mode 2021Mode 2021

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest