vrijdag, juli 12, 2024
NieuwsbegripVerbanden / Verwijswoorden

Signaalwoorden en verwijswoorden.


Afgelopen week had ik bedacht dat ik met de kinderen het verschil tussen signaalwoorden en verwijswoorden eens wilde bespreken. En zo merk je dat je dan soms wel eens iets doet wat de kinderen toch wel erg lastig vinden, en wat ook heel erg lastig is. Ik heb al regelmatig signaal- en verwijswoorden met de kinderen behandeld, maar als je deze twee loskoppelt, wordt het voor sommige kinderen echt te moeilijk.

Verwijswoorden

In de Nieuwsbegriptekst wilde ik met de kinderen de verwijswoorden gaan zoeken. Ik heb eerst het verschil met de kinderen besproken. Hier heeft Nieuwsbegrip ook mooie strategiekaarten en hulpbladen voor ontwikkeld.
Ik had de kinderen het hulpblad en strategiekaart verwijswoorden gegeven en met ze besproken. Hierop  staat dat een verwijswoord verwijst naar een ander woord dat in de tekst staat en dat je dit dan op de plek van het verwijswoord kunt zetten. Ook stond erop dat het vaak naar een ding of persoon verwijst, en daar gingen veel kinderen toch de fout in, omdat het ook kan verwijzen naar een plaats of tijd.  Dit was niet echt duidelijk, dus daar liepen we tijdens de les regelmatig tegenaan.
Ik ben toen maar verder gegaan met dat we alleen verwijswoorden gingen zoeken die verwijzen naar een ding of persoon om het voor de kinderen niet te ingewikkeld te maken.

De les

signaalwoorden en verwijswoordenIk ben na deze inleiding weer gestart met het modellen van het eerste gedeelte van de tekst. Het onderwerp (het Coronavirus deze keer) was een onderwerp waar kinderen al veel over hadden gehoord. We gingen per alinea op zoek naar een verwijswoord, gaven deze een kleur en zochten dan het woord op waarnaar verwezen werd en gaven dit dezelfde kleur. Ook nu weer heel actief lezende kinderen. Ondanks de verwarring bij de verwijswoorden die al eerder was ontstaan. Ook werden de signaalwoorden er regelmatig bijgehaald.

Toch waren de kinderen aan het einde van de les wel enthousiast. Ik heb ze beloofd de volgende les het nogmaals over de verwijswoorden te hebben. We weten nu dat het anders is dan op het hulpblad staat. Misschien pak ik ook wel gewoon de signaalwoorden en verwijswoorden samen in één les.

Kijk ook eens bij de link: Nieuwsbegrip

Sieraden en accessoires - NLSieraden en accessoires - NL

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest