woensdag, april 17, 2024
Algemeen NieuwsbegripNieuwsbegrip

Nieuwsbegrip? Durf los te laten!!


Heel vaak krijg ik de vraag hoe het kan dat ik mijn lessen Nieuwsbegrip anders geef. Mijn antwoord is dan vaak: Nieuwsbegrip? Durf los te laten!!
In het begin vond ik dat ook best lastig, maar ik durf het nu wel.

Een methode, zo moet het (niet) !!?

Als je werkt met een methode die je bij de hand neemt en je precies vertelt wat je moet doen,  is dat natuurlijk erg gemakkelijk. Maar als je al wat jaren ervaring hebt, merk je dat hier best wel wat soepeler mee om kan gaan. Zo ook bij Nieuwsbegrip.
Ik merkte al vrij snel de kinderen in mijn klas de teksten van Nieuwsbegrip wel leuk vonden maar met de vraagstelling zoals hij eerst was niet leuk vonden. Toen heb ik de stap genomen om het eens compleet anders te doen met behulp van een coöperatieve werkvorm. Dit bleek een groot succes. De kinderen vonden het leuk, en we haalden veel meer uit de tekst. Dus je hoeft echt niet de les te geven zoals de methode het voorschrijft.

Hoelang ben ik bezig met een les?

Aan de tekst van Nieuwsbegrip besteed ik klassikaal een uur. Dit doe ik meestal op verschillende manieren met behulp van coöperatieve werkvormen. Op de pagina Nieuwsbegrip kun je deze lessen vinden. Ik laat dus ook de nieuwe stijl met het actief lezen en de rollen van Nieuwsbegrip los. Natuurlijk lezen we wel actief de tekst, maar wel op een andere manier.
Naast dit uur werken met de Nieuwsbegiptekst, laat ik ook tijdens andere vakken waarbij teksten gelezen moeten worden de manier van werken terugkomen. Zo strepen kinderen tijdens geschiedenis bijvoorbeeld al bijzaken weg, en proberen ze van te voren te bedenken waar de dikgedrukte woorden voor staan.

Dus bij elke tekst die gelezen wordt, zijn we met begrijpend lezen bezig.

Modellen

Het gaat erom dat kinderen leren hoe ze teksten moeten aanpakken. Door het modellen, wat ik uitgebreid doe elke les, leren de kinderen heel veel. Daarnaast vinden kinderen het ook heel erg leuk, en hebben er plezier in. En ik zeg altijd maar: Als kinderen iets leuk vinden, leren ze ervan!!

Dus: Nieuwsbegrip? Durf los te laten!!

Kantoor en schoolKantoor en school

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.