donderdag, juni 13, 2024
NieuwsbegripVerbanden / Verwijswoorden

Nieuwsbegrip – signaalwoorden


Vorige week stond er weer een Nieuwsbegriples op het programma met de strategie verbanden leggen. In groep 5/6 behandel ik de A-tekst, en waren de signaalwoorden onderwerp van deze les, en wel de signaalwoorden bij opsomming, oorzaak or reden, tegenstelling en voorbeeld.

Signaalwoorden

Dit is altijd een lastige les. Hoe maak je de leerlingen nu duidelijk of een woord nu een signaalwoord is of niet. Modelen is hier weer het toverwoord.

In Snappet werd bij de opdrachten een mooi overzicht gegeven van de vier soorten signaalwoorden van deze les. Deze heb ik uitgeprint voor elke leerling en samen hebben ze vier verschillende kleurtjes gegeven. Zo konden we de desbetreffende signaalwoorden ook een kleurtje geven in de tekst.

Om de signaalwoorden voor de kinderen betekenis te laten krijgen heb ik eerst voorbeelden gezocht uit de belevingwereld van de kinderen. Bijvoorbeeld bij opsomming: Als ik naar het zwembad ga neem ik mijn zwemkleding mee en ook een handdoek en wat lekkers. Bij oorzaak of reden kwamen de kinderen zelf al met een voorbeeld: Het is heel mooi weer, daarom gaan we eerder buiten spelen.
Hier gaat wat tijd in zitten, maar de kinderen hebben dan wel door hoe het zit.

De tekst

signaalwoordenDaarna met de tekst aan de slag. Eerst weer samen de eerste twee kopjes behandeld. Welke signaalwoorden zie je, waar hoort het bij. Daarna geven we het signaalwoord de kleurt die we erbij bedacht hadden.
Hier kun je heel goed zien dat de kinderen het begin van de les goed hadden meegedaan, omdat ze deze voorbeelden er weer bij haalden als ze het even niet meer wisten.
De kinderen die wat beter in begrijpend lezen zijn halen er ook meer signaalwoorden uit. Deze kinderen kunnen dit dat dan ook heel goed beargumenteren.

De laatste twee kopjes uit de tekst zelfstandig laten maken. Wat waren de kinderen weer heerlijk actief bezig met deze tekst.
De tijd vliegt tijdens zo’n les, dus niet alles met de kinderen kunnen nabespreken, maar ik denk dat ik het doel van de les: De leerlingen leren dat een signaalwoord een verband tussen zinnen aangeeft, zeker is gehaald.

Het overzicht van de signaalwoorden wat ik hierbij heb gebruikt. kun je hier downloaden:

Nieuwsbegrip – Signaalwoorden
Nieuwsbegrip – Signaalwoorden

Ben je benieuwd naar mijn andere Begrijpend lezen/Nieuwsbegriplessen? Klik dan hier: Nieuwsbegrip

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest