maandag, juni 24, 2024
AlgemeenVragen stellen

Vragen stellen bij de Nieuwsbegriptekst


Vragen stellen.

Zoals jullie weten probeer ik mijn Nieuwsbegrip lessen altijd anders te geven zodat kinderen er actiever en steeds op een andere manier mee bezig zijn. Ik las ook bij de nieuwsberichten bij Nieuwsbegrip, dat vanaf volgend schooljaar Nieuwsbegrip anders aangepakt gaan worden. Hier ben ik heel benieuwd naar.

Ik start de les altijd met het samen doornemen van de tekst. We bekijken de plaatjes en kopjes en voorspellen waar de tekst en elk kopje over gaat. Soms doe ik het zelf en laat daarbij de kinderen zien hoe ik het doe, maar deze keer heb ik het de kinderen laten verwoorden. Ik merk dat de kinderen hier steeds beter in worden.

nieuwsbegrip

We hebben gekeken welke vragen kinderen nog hadden en daarna heb ik de groep ingedeeld in tweetallen.
Bij elke kopje van de tekst heb ik door de tweetallen een vraag laten bedenken. Ik had van te voren een A4-tje  gemaakt op een gelinieerd blad met de kopjes met daartussen genoeg ruimte voor een vraag en een antwoord.

 

 

Voorwaarde voor de vraag was dat het antwoord in het desbetreffende kopje moest staan. Omdat ik dit al vaker op andere manieren met de kinderen heb geoefend (zie ook Nieuwsbegrip vragen stellen en Vragen stellen bij Nieuwsbegrip op een andere manier.) weten de kinderen al goed waar ze op moeten letten.

Vragen beantwoorden

Nadat de vragen waren gemaakt werden deze uitgewisseld met andere tweetallen die de vragen gingen beantwoorden. Heel mooi om te zien is dan dat kinderen bij elkaar om uitleg gingen vragen of gingen vertellen dat de manier van vragen stellen niet goed was. Daardoor ontstonden leuke discussies.

Nieuwsbegrip

Aan het einde van de les bespreken we nog samen enkele vragen, en dan de vragen waarbij het onduidelijk was of het wel klopte, de vragen die heel veel voorkwamen en vragen die juist niet veel voorkwamen.

Kinderen vinden het altijd weer erg leuk om de les op deze manier te doen. Ik hoor vaak dat kinderen Nieuwsbegrip niet zo leuk vinden, maar bij mij komen ze altijd binnen met:”Yes, we hebben weer Nieuwsbegrip!”, en daar doe je het toch een beetje voor. Kinderen moeten plezier hebben aan de lessen en ze moeten er ook nog wat van leren.

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest