dinsdag, maart 19, 2024
AlgemeenVakliteratuur

Executieve functies ontwikkelen met Speel je Vaardig.


De laatste tijd houd ik mij veel bezig met executieve functies.  Omdat ik sinds dit jaar een zeer hoogbegaafde leerling heb, ben ik mij er in gaan verdiepen. Om eerlijk te zijn wist ik er niet zo veel van, maar ben er wel achter dat het ontwikkelen van deze functies heel belangrijk is. Bij de meeste kinderen gaat dit vrijwel vanzelf, maar er zijn kinderen bij wie dit echt geoefend moet worden.

Executieve functies.

Maar wat zijn dan executieve functies? Executieve functies zorgen voor doelgericht en sociaal gedrag. Ze regelen bijvoorbeeld het starten met een opdracht, en het vasthouden van de aandacht. Als deze functies niet goed worden beheerst, is goed georganiseerd werken/gedrag niet mogelijk.

Voorbeelden van executieve functies zijn bijvoorbeeld:

  • nadenken voordat je iets doet,
  • flexibel omgaan met veranderingen en tegenslag,
  • aandachtig blijven, ondanks afleiding
  • informatie en materialen ordenen
  • tijd inschatten en verdelen.

Speel je vaardig

executieve functiesIn het boek Speel je Vaardig, wordt dit ook kort uitgelegd. Zo kun je bijvoorbeeld lezen dat de executieve functies te onderscheiden zijn in gedragsvaardigheden en denkvaardigheden.

Speel je vaardig is een boek waarin een overzicht gegeven wordt van spellen die je kunt inzetten om de vaardigheden te oefenen. In een stukje theorie wordt beschreven hoe je kunt signaleren, het gesignaleerde terug kunt koppelen naar schoolwerk en welke soorten spellen er zijn.

executieve functiesDe vier soorten spellen zijn heel overzichtelijk verdeeld in het boek. Denkspellen voor 1 speler, strategische denkspellen, coöperatieve spellen en reactiespellen. Bij elk spel wordt beschreven wat er nodig is, de voorbereiding, het spelverloop en het einde. Daarnaast wordt heel goed aangegeven welke executieve functies ontwikkeld worden.

In de bijlagen vind je een signaleringsblad en verschillende registratiebladen voor zowel de leerkracht als het kind zelf. Heel handig.

Spellen

Kortom, een heel fijn boek om te hebben als naslagwerk, er staan heel veel spellen in beschreven. Je hoeft natuurlijk echt niet alle spellen te hebben om ermee te kunnen werken, en ook staan niet alle spellen erin beschreven, omdat er natuurlijk steeds meer van dit soort spellen bij komen. Met dit boek heb je een hulpmiddel om bewuster spellen te gaan spelen in de klas.

Op www. speeljevaardig.nl vind je nog veel meer informatie, en kun je het boek bestellen.

Met dank aan de schrijfster Heidi van de Westerlaken voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Voor meer recensies/reviews zie mijn pagina’s  reviews of vakliteratuur.

 


2 thoughts on “Executieve functies ontwikkelen met Speel je Vaardig.

  • Beste Marjan,

    Ook ik ben heel erg geïnteresseerd in executieve functies. Kan je me nog lectuur aanbevelen buiten ‘Speel je vaardig’?
    Alvast bedankt en nog een fijn einde schooljaar
    Ann Grieten
    klasjuf 4de leerjaar, Boechout, België

    Beantwoorden
    • Hallo Ann,

      Dank je wel voor je reactie. Ik ga binnenkort een artikel schrijven over de executieve functies. Hierbij zal ik ook aandacht besteden aan de literatuur hierover.

      Marjan

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.