zondag, juni 23, 2024
Algemeen

3 manieren om kinderen meer te laten bewegen tijdens de les.


Het toevoegen van beweging in de klas is belangrijk. Bewegen verhoogt niet alleen het leerproces, maar verbetert ook de concentratie en de leerhouding van de kinderen. Kinderen krijgen plezier in leren, ervaren minder stress en voelen zich prettiger.
Wat kunnen wij als leerkrachten doen om ervoor te zorgen dat kinderen de beweging krijgen die ze nodig hebben?

Hier zijn drie dingen die je kunt doen om de kinderen elke dag in beweging te krijgen.

 

Integreer beweging in lessen.

Het is al heel lang bekend dat kinderen veel meer leren als ze actief betrokken zijn. Beweging is een perfecte manier om dit te doen en kan op verschillende manieren worden gebruikt. Als we het hebben over geschiedenis, en we gaan het hebben over een bepaald tijdvak, laat ik de kinderen vaak een rij maken met de kaarten van de verschillende tijdvakken. De tijd van de jagers en de boeren vooraan en alle latere tijdvakken er op volgorde achteraan. Over welk tijdvak gaan we het nu hebben?
Een ander voorbeeld is om de hoeken van je klas te labelen met de letters A, B, C en D. Stel de kinderen een vraag en geef vier keuzemogelijkheden en de kinderen gaan naar de bijbehorende hoek.

Gebruik coöperatieve leeractiviteiten.

Ik maak graag groepjes in mijn klas met een coöperatieve werkvorm. Door ijslolliestokjes, puzzelstukjes, kaarten en meer te gebruiken, krijgen de kinderen de kans om hun groepsgenootje(s) te vinden. Daarnaast zijn er verschillende coöperatieve groepsstrategieën die goed werken om beweging toe te voegen. Zie hiervoor ook mijn artikel over coöperatieve werkvormen.

Bewegingstussendoortjes invoeren.

Regelmatig bewegen tussendoor is goed voor de hersenen. Het geeft energie en daardoor kunnen kinderen zich langer concentreren. Het belangrijkste aan bewegingstussendoortjes is dat kinderen in beweging zijn en uit hun stoel kunnen komen om de zuurstof en bloedtoevoer naar hun hersenen te vergroten. Ik zing wel graag een liedje tussendoor waarbij de kinderen bodysounds maken, maar ook even Just dance op het digibord doet het goed.

Beweging is een van de cruciale onderdelen van effectief leren. Het is eenvoudig toe te voegen en het heeft  zoveel voordelen. Iedereen die met kinderen werkt,weet dat kinderen zijn geboren om te bewegen. Door regelmatig de kinderen te laten bewegen kunnen kinderen zich beter concentreren en blijven ze ook beter bij de les.

Ik doe ook altijd mee aan de Nationale Buitenlesdag! Als je je hiervoor opgeeft, krijg je leuke lessen die je lekker buiten kunt doen, met veel beweging in de lessen verwerkt.

Kent u de groep Basisonderwijs op facebook al? Klik hier om naar de groep te gaan.

“We spend the first year of a child’s life teaching it to walk and talk and the rest of its life to shut up and sit down. There’s something wrong there.”
Neil deGrasse Tyson

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest