maandag, juni 24, 2024
AlgemeenLesideeënVakliteratuur

Dramalessen geven: Jij kan het ook!


Dramalessen vind ik altijd best lastig om te geven. Je hebt vaak wel ideeën, maar om elke keer iets nieuws te verzinnen is best lastig. Het blijft er dan ook vaak bij, terwijl het best wel belangrijk is. Met drama in je lessen werk je aan veel sociale leerdoelen.

Toen mijn facebookpagina 5000 likes had, kreeg ik van Esther Erdtsieck-Blaaser een heel mooi boek cadeau, namelijk: Jij kan het ook, inspiratielessen voor dramalessen aan kinderen. En wat een mooi cadeau zeg! In het boek staan meer dan 200 dramaopdrachten verdeeld in drie doelgroepen: onderbouw, middenbouw en bovenbouw.

Thema’s

De opdrachten zijn verdeeld in thema’s, dus als je aan een bepaald thema werkt, kun je gelijk leuke drama-opdrachten uit dit boek erbij zoeken. Zo zijn er voor de onderbouw opdrachten met thema’s als: lente, zomer herfst en winter, feest en de boerderij. Voor de middenbouw ook weer de jaargetijden en de dierentuin, superhelden, verkeer en opa’s en oma’s. Voor de bovenbouw zijn dat o.a. de jungle, stripverhalen, sport en milieu.
Thema’s die heel goed bij deze doelgroepen aansluiten.

Dramalessen

Er komen verschillende dramaopdrachten voor in het boek. Zo zijn er Warm-ups, deze kun je ook heel goed gebruiken om even een energizer tijdens je leswisselingen  te doen, tekstgebruik, emoties en scenes maken. Bij elke les zijn ook algemene leerdoelen beschreven. Deze doelen zijn de (kern-)doelen voor drama in het primair onderwijs.

CD

Bij het boek wordt een CD geleverd waarop de tracks staan die je bij bepaalde opdrachten nodig hebt. Je hoeft dit dus niet apart dit elke keer op te zoeken. Alles wordt heel duidelijk beschreven in de lessen.

Ik ben heel blij met het boek, en wil Esther daarom ook zeer bedanken voor dit mooie cadeau.

Esther Erdtsieck-Blaaser studeerde is docent drama. Zij startte een onderneming Dramacoach. Ze ontwikkelt lesmateriaal, geeft les in het onderwijs, geeft inspiratieworkshops aan dramadocenten en masterclasses aan leerkrachten hoe zij drama kunnen toepassen in hun dagelijks lespraktijk.

Je kunt ook met behulp van het boek leuke drama-opdrachten maken voor in de keuzekast, waarmee de kinderen zelfstandig aan de slag kunnen.

 

 

 

 

 

 

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest