donderdag, april 25, 2024
Algemeen

6 tips om je leswisselingen goed te laten verlopen.


Dit jaar geef ik les aan een combinatiegroep. Ik merk dat de leswisselingen dan soms best rumoerig verlopen.
Hoe kun je je leswisselingen rustig laten verlopen, en ook de leswisselingen de hele dag door? Hier volgen wat tips hoe je dit kunt doen:

6 tips voor leswisselingen:

1. Gebruik een muziekje. Een liedje dat net is aangeleerd, of een liedje dat voor de kinderen herkenbaar is. Ze krijgen dan de tijd om op te ruimen en klaar te zitten voor de volgende les tijdens het liedje. Ze kunnen meezingen en bewegen, maar weten precies wanneer het afgelopen is.

2. Wat ook goed werkt is de decibelmeter. Dit is een appje (quiet classroom) die je kunt installeren op je telefoon. Je stelt een bepaalde waarde in, en als er teveel lawaai is, geeft de telefoon een signaal. Kinderen weten dan dat ze te rumoerig zijn. Zodra het weer stiller wordt, houdt het signaal op. Dit werkt ook erg goed tijdens het zelfstandig werken.

3. Een timer gebruiken is ook een idee. In het begin neem je ruim de tijd, maar je kunt deze tijd wel steeds korter maken en met de kinderen er een soort wedstrijdje van maken. Moedig kinderen ook aan als ze klaar zijn andere kinderen te gaan helpen. Weet wel dat dit voor sommige kinderen ook erg frustrerend kan werken. Let goed op of het nog wel leuk is.

4. Een Energizer tussendoor is ook prettig. De kinderen krijgen de kans even te bewegen, wat anders te doen, en kunnen zich dan weer beter concentreren.

5. Just Dance op You Tube. Veel kinderen doen hier met plezier aan mee. Ook hier geldt weer: even bewegen en de spanningsboog is weer opgeladen.

6. Ik las dat het draaien van een fidgetspinner ook kan werken. Zodra de spinner stil ligt, zitten de kinderen klaar. Let wel, een goede spinner kan heel lang draaien. 😉

In de praktijk:

Afwisselen is belangrijk. Als je te vaak dezelfde manier gebruikt vinden kinderen het niet interessant meer.

Ik vind het wel belangrijk dat kinderen tussen de lessen door ook de ruimte moeten krijgen om even te bewegen, kletsen rommelen etc. Ze werken de hele dag hard, en zeg nou zelf. Als je zelf de hele dag moet luisteren of werken heb je toch ook af en toe behoefte aan “tijd voor jezelf”?

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips, en misschien ook wel aanvullingen hebben. Dit zou ik graag horen in de reacties.

Reizen algemeen

 

Delen op social media of per email :

2 thoughts on “6 tips om je leswisselingen goed te laten verlopen.

 • Vraagje, je spreekt over 2 leslokalen, liggen die ver uit elkaar, want ik kan ook 2 lokalen zelfs 3 als ik wil gebruiken, maar ondanks alle inspanningen lukt het niet om de kinderen rustig zelfstandig te laten werken in de andere lokalen. (afspraken, klas/groepsverantwoordelijke, beloningen, …) Hoe pak jij dit aan?

  Beantwoorden
  • Hoi Debora,
   De lokalen liggen naast elkaar met een schuifwanden ertussen. Ook zit er een raam in de muur. De schuifwand is eigenlijk altijd open. Ik kan alles dus vrij goed in de gaten houden. Kinderen weten heel goed wat de afspraken zijn. Kinderen die zich hier niet aan houden werken in recruiter waar juf op dat moment is.
   Succes! En laat eens weten hoe het gaat.

   Marjan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest