6 tips om je leswisselingen goed te laten verlopen.

Dit jaar geef ik les aan een combinatiegroep. Ik merk dat de leswisselingen dan soms best rumoerig verlopen. Ik heb dit schooljaar een dubbel lokaal. Dat is heel fijn, want dan kan ik mijn instructies geven in het ene lokaal en het zelfstandig werken en de gezamenlijke activiteiten gebeuren in het andere lokaal.
’s Ochtend gaan we vanuit de kring gelijk al splitsen. De ene groep gaat naar het instructiegedeelte en de andere groep gaat naar zijn plaats.
De kinderen hoeven alleen maar hun etui en tablet mee te nemen, maar toch geeft dit soms al heel veel rumoer.
Hoe kun je je leswisselingen rustig laten verlopen, en ook de leswisselingen de hele dag door? Hier volgen wat tips hoe je dit kunt doen:

6 tips voor leswisselingen:

1. Gebruik een muziekje. Een liedje dat net is aangeleerd, of een liedje dat voor de kinderen herkenbaar is. Ze krijgen dan de tijd om op te ruimen en klaar te zitten voor de volgende les tijdens het liedje. Ze kunnen meezingen en bewegen, maar weten precies wanneer het afgelopen is.

2. Wat ook goed werkt is de decibelmeter. Dit is een appje (quiet classroom) die je kunt installeren op je telefoon. Je stelt een bepaalde waarde in, en als er teveel lawaai is, geeft de telefoon een signaal. Kinderen weten dan dat ze te rumoerig zijn. Zodra het weer stiller wordt, houdt het signaal op. Dit werkt ook erg goed tijdens het zelfstandig werken.

3. Een timer gebruiken is ook een idee. In het begin neem je ruim de tijd, maar je kunt deze tijd wel steeds korter maken en met de kinderen er een soort wedstrijdje van maken. Moedig kinderen ook aan als ze klaar zijn andere kinderen te gaan helpen. Weet wel dat dit voor sommige kinderen ook erg frustrerend kan werken. Let goed op of het nog wel leuk is.

4. Een Energizer tussendoor is ook prettig. De kinderen krijgen de kans even te bewegen, wat anders te doen, en kunnen zich dan weer beter concentreren.

5. Just Dance op You Tube. Veel kinderen doen hier met plezier aan mee. Ook hier geldt weer: even bewegen en de spanningsboog is weer opgeladen.

6. Ik las dat het draaien van een fidgetspinner ook kan werken. Zodra de spinner stil ligt, zitten de kinderen klaar. Let wel, een goede spinner kan heel lang draaien. 😉 Ik ga deze wel uitproberen, want deze kende ik nog niet.

In de praktijk:

Afwisselen is belangrijk. Als je te vaak dezelfde manier gebruikt vinden kinderen het niet interessant meer.

Ik vind het wel belangrijk dat kinderen tussen de lessen door ook de ruimte moeten krijgen om even te bewegen, kletsen rommelen etc. Ze werken de hele dag hard, en zeg nou zelf. Als je zelf de hele dag moet luisteren of werken heb je toch ook af en toe behoefte aan “tijd voor jezelf”?

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips, en misschien ook wel aanvullingen hebben. Dit zou ik graag horen in de reacties.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *